Читај ми!

Животић: Критичан тренутак за руско друштво, позицију Србије драстично компликују две ствари

Историчар Александар Животић, редовни професор Филозофског факултета у Београду, каже за РТС да се до сада сукоб Русије и Украјине одвијао преко Украјине, а да се сада о конфронтацији отворено говори и да се очекује одговор Запада. Напомиње да од јуче имамо нову фазу сукоба коју карактерише ширење, као и да ће руско друштво морати да одговори на једно кључно питање. Сматра да је положај Србије све тежи и да даље можемо само ако добро проценимо међународну ситуацију и ако своје интересе будемо уклопили у интересе великих сила.

Александар Животић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је јучерашњи дан сукоб у Украјини драстично променио, превео га у једну нову, много опаснију и радикалнију фазу.

Говор руског председника Владимира Путина, додаје, заслужује озбиљну пажњу, не само онога што је речено већ и због онога што је виђено, јер руски председник наступом па и изразом лица демонстрира уверење, вољу и одлучност да учини оно што је рекао.

"После те најаве мобилизације, изашао је један затворен део, једна тачка указа је затворена, затим је Министарство одбране дало налог за спровођење и суштински јуче је ограничена та иначе ограничена мобилизација", каже Животић.

Када је реч о броју војника, то не иде једноставно и брзо, додаје Животић.

"Неке процене говоре да би то био у првом кругу број од 50.000 до 60.000 људи. Оно што су правила и процедуре, то не значи убацивање људства одмах у борбена дејства. Потребно је да се мобилизација спроведе, да се људство на неки начин истренира. Норма која је код нас важила 1999. године, значила је да мобилисана јединица треба у неким случајевим 17 дана, а у неким случајевима 19 дана да буде у борбеној готовости", нагласио је Животић.

Руска војна доктрина јасно прописује употребу нуклеарног наоружања 

Према његовим речима, руска војна доктрина јасно прописује употребу нуклеарног наоружања у случају да је угрожена њена територијална целовитост или њени савезници.

"Ту долазимо до ситуације у вези са најављеним референдумима. Ако би те области биле укључене у састав Руске Федерације, што највећи број земаља неће признати, са руске стране ће те територије бити третиране као интегрални део Руске Федерације. На тај начин ће постојати правна могућност да се у случају било какве украјинске војне акције у тим областима створи формални разлог да се нуклеарно оружје може употребити", навео је Животић.

Истиче да од јуче имамо нову фазу сукоба коју карактерише ширење.

"До сада се тај сукоб одвијао преко Украјине. Сада се о конфронтацији отворено говори, отворено се прети. Ако је изазов била украјинска офанзива, која се успешно одвија, онда је ово руски одговор. Е, сад очекујемо одговор Запада. Видећемо какав ће он бити", рекао је Животић.

Резултат турског посредништва који се десио синоћ је, додаје, размена заробљеника.

"Размењени су виши руски официри који су се налазили у украјинском заробљеништву. Украјина је пустила Медведчука, а командири из Азова, укључујући и команданта тог пука, пуштени су из заробљеништва. Они ће се налазити у Турској до окончања борбених дејстава", наводи Животић.

Додаје да су цене авио-карата постале баснословно скупе, јер постоји мали број међународних летова из Москве.

"Имате још један елемент, а то су застрашујуће слике са руско-финске и руско-грузијске границе са колонама аутомобила оних који желе да изађу", каже Животић.

Све тежи положај Србије 

Положај Србије је, сматра, све тежи.

"На почетку дешавања у Украјини, Србија је изашла са званичним ставом који је одражавао став Србије према актуелној ситуацији. Нова ситуација изискује да се изађе са ставом, па макар он био и понављање старог. Драстично компликује ситуацију су две ствари, прва је глобалног карактера. Сасвим је јасно да је резултат овог сукоба драстично померање на геополитичкој табли, да се гвоздена завеса спушта између Балтика и Црног мора. Оно што се тиче нас је чињеница да се Србија налази од такве једне линије 1.000 или више километара западније, и да све што је западно до те линије западне силе сматрају зоном свог ексклузивног утицаја. И то је оно што од Србије захтева одређење", сматра Животић.

Друга ствар која је по њему важна је оно што је прекјуче рекао француски председник Макрон.

"Његова изјава да је време да се неутралне земље одреде и да свака неутралност подразумева суштински савезништво са Путином и да ће такве земље бити третиране као савезници Русије драстично усложњава позицију Србије тренутно", указује Животић. 

Животић сматра да је компромис једини начин да се из овога изађе и да кинеска реакција иде у том правцу.

"У руском јавном мњењу је постојало уверење да ће Кина озбиљније стати иза Русије, али поруке из Самарканда говоре да Индија и Кина инсистирају на преговорима. Све се то рефлектује и на наш регион. То може да изазове одређена померања, па и одређене конфликтне ситуације, пре свега на простору КиМ, јер пипци таквих политика великих сила се преламају на том простору, као и на простор БиХ", истиче Животић.

Критичан тренутак за руско друштво 

Ово је, сматра, критичан тренутак и за само руско друштво које је дужно да одговори на круцијално питање.

"Све анкете које су рађене у претходних седам месеци говориле су да највећи број руских грађана подржава специјалну операцију. Сад ће се наћи пред дилемом колико су спремни и личним примером да допринесу томе", указује Животић. 

Историчар Животић каже да даље можемо само ако добро проценимо међународну ситуацију и ако своје интересе будемо уклопили у интересе великих сила.

"Ако будемо промашили, као што се нама то десило 1989. године, десиће нам се нешто што ће озбиљно угрозити опстанак и државе и нације. Морамо бити врло опрезни, пажљиви, и са много знања приступити разматрању ситуације. Треба имати много више слуха за нешто што се зове системска анализа процеса. Бежали смо и потцењивали знање, а сада нам треба више него икада пре. То је једини начин да изађемо из овога тако што ћемо заштитити сопствене националне интересе. Морамо пратити ситуацију и налазити решења. Нека ће вероватно бити болна, али то ће морати да се деси. Ми просто не можемо много да бирамо, морамо да реагујемо на изазове који су нам бачени", напомиње Животић.

Енергетика је, додаје, постала оружје. Што се тиче гаса, тај доток би, каже, требало добро да иде, а проблем са нафтом ће бити изражен.

Обраћање председника Вучића је, напомиње, било у складу са политиком коју наша држава заступа последњих седам месеци. 

"То је инсистирање на одређеним принципима, инсистирање на поштовању територијалног интегритета Србије. Сама ситуација у Украјини је Србију ставила пред врло тешке изазове. Инсистирање на територијалној целовитости Украјине је принцип који је Србија морала да подржи. Али се поставља питање зашто то није важило када је у питању Србија и зашто за нас нису важила правила која важе у Украјини. Наша позиција је доста тешка", закључио је Животић.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару