Читај ми!

Нова фаза рата у Украјини – дан после почетка мобилизације у Русији

Двеста једанaести дан рата у Украјини. Руски председник Владимир Путин јуче је потписао указ о делимичној мобилизацији. Биће позвано 300.000 резервиста. Западни лидери осуђују Путинов потез. Председник Украјине Володимир Зеленски изнео план од пет тачака украјинске мировне формуле у видео-обраћању Генералној скупштини УН.

Руски председник Владимир Путин је потписао јуче указ о делимичној мобилизацији, који је одмах ступио на снагу. Према речима руског министра Сергеја Шојгуа, биће позвано 300.000 резервиста.

Путин је у свом обраћању нацији поручио да Запад жели да уништи Русију, али да Русија има модерније оружје од оног које поседује НАТО.

"Имамо оружје модерније од оног које има НАТО и нећемо оклевати да га употребимо ако наша територија буде угрожена. Не блефирам", рекао је Путин.

Руски председник је одмах затим потписао указ о делимичној мобилизацији и то оних који су прошли војну обуку и чије су специјалности тренутно потребне. Правно ће се регулисати статус волонтера на фронту, најавио је Путин.

Поновио је да је циљ Москве ослобађање Донбаса, као и да је специјална операција била неопходна "ради борбе против нацизма у Украјини". 

Реагујући на почетак мобилизације, председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да делимична мобилизација у Русији показује "проблеме са регрутовањем официра и другог особља за рат против Украјине".

"Већ знамо да су они мобилисали кадете, момке који не умеју да се боре. Ови кадети су погинули. Нису могли ни да заврше школовање. Сви ти људи не могу да се боре", рекао је Зеленски, преноси Унијан.

Према његовом мишљењу, "Путин жели да утопи Украјину у крви, посебно у крв својих војника".

Украјински председник каже да не верује да ће свет дозволити руском председнику Путину да употреби нуклеарно оружје и обећао да ће наставити са ослобађањем украјинске територије коју су заузеле руске снаге.

После Путинове одлуке стигле су осуде и западних лидера.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће мобилизација хиљада додатних војника коју је најавио руски председник довести до ескалације сукоба у рату у Украјини.

"Путинова претња употребом нуклеарног оружја била је опасна и непромишљена реторика", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је за Ројтерс истакао да прва мобилизација Русије од Другог светског рата није изненађење и да су Путинови потези показали "да рат не иде по његовим плановима, што указује на то да је председник Русије направио веома погрешну процену".

Као реакција на делимичну мобилизацију у Русији, цена нафте скочила је за више од два одсто.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару