Читај ми!

ИАЕА предлаже демилитаризацију зоне у Запорожју; Кремљ одбија

Двеста први дан рата у Украјини. Кијев тврди да су руске снаге протеране из још 20 насеља. Главни украјински командант каже да војска напредује на подручју Харкова, додајући да се налазе на 50 километара од руске границе. Са друге стране, начелник те области тврди да струје и воде нема због напада руских трупа на инфраструктуру. Исте оптужбе због нестанка електричне енергије и у области Дњепропетровска. ИАЕА: Запорожје поново на електромрежи.

Локалне власти неколико украјинских региона пријавиле су нестанак струје пошто су, тврде, руске снаге дејствовале по инфраструктури. 

Начелник региона Харкова Олег Синегубов каже да су струја и вода нестале у неколико области те североисточне украјинске области, пошто је у руским нападима погођена инфраструктура.

Kако је написао на Телеграму, руске снаге су погодиле кључну инфраструктуру у граду и региону Харкова.

Начелник области Дњепропетровска Валентин Резниченко саопштио је да су руске снаге погодиле енергетску инфраструктуру у централном украјинском региону Дњепропетровска, прекинувши снабдевање електричном енергијом неколико градова. 

И начелник региона Суми пријавио је проблеме са снабдевањем електричном енергијом. Позвао је грађане да искључе све уређаје због пада напона у мрежи. 

Главни украјински командант каже да војска напредује на подручју Харкова додајући да се налазе на 50 километара од руске границе. 

На Телеграму је написао да су украјинске снаге овог месеца повратиле више од 3.000 километара квадратних територије и да настављају са офанзивом.  

Москва признаје повлачење из украјинских градова Изјума и Балаклија. Министарство одбране наводи да су руске трупе су одатле прегруписане у правцу Доњецка како би се постигли циљеви "специјалне војне операције за ослобађање Донбаса".

"Оружане снаге Русије изводе високопрецизне нападе на јединице украјинске војске у Харковској области. Од 6. до 10. септембра губици украјинских снага на правцу Николајев – Криви Рог износе више од четири хиљаде погинулих и око осам хиљада рањених", тврди Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране. 

Након што је украјински Енергоатом јавио да је нуклеарка Запорожје поново искључена са мреже, као и да у атомској централи не ради шести реактор, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да је поправљен резервни далековод који води до електране, чиме је обезбеђена спољна електрична енергија неопходна за хлађење реактора.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Москва не одбацује преговоре с Украјином, али да што их Кијев буде више одлагао, то ће бити теже да се постигне споразум.

Лавров је, у интервјуу за државни ТВ канал Русија 1, навео да је руски председник Владимир Путин ту позицију Москве пренео на састанку са шефовима посланичких група у Државној думи.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару