Читај ми!

Путин: Русија и земље у развоју преварене споразумом о извозу украјинског жита

Говорећи на форуму у Владивостоку председник Владимир Путин рекао је да су Русија и земље у развоју "преварене" договором о извозу украјинског жита склопљеним уз посредовање УН и Турске.

Руски председник је поручио да ће тражити да се ревидирају услови споразума тако да се може ограничити број земаља које примају товаре житарица из Украјине, преноси Ројтерс.

Тврди да украјински извоз житарица није ишао ка најсиромашнијим земљама света као што је првобитно планирано, већ углавном у земље ЕУ.

"Оно што видимо је дрска обмана међународне заједнице наших партнера у Африци и других земаља којима је храна преко потребна. То је само превара", рекао је Путин.

Путин је рекао, не наводећи извор, да су само два од 87 бродова, који су превезли 60.000 тона производа, отишли ​​су у сиромашне земље, и оптужио Запад да се понаша као колонизатор.

Прем његовим речима, са таквим приступом проблеми у свету ће се само повећати што може довести до "хуманитарне катастрофе без преседана".

У својим најјачим коментарима на тему откако је договор био постигнут у јулу, Путин је упозорио на глобалну кризу хране рекавши да ће о изменама споразума разговарати са турским председник Реџепом Тајипом Ердоганон, будући да је Анкара један од гаранта споразума.

Ројтерс преноси да подаци УН-а показују да Турска била најчешћа појединачна дестинација за пошиљке из Украјине, где се прем споразуму, терет прегледао пре одласка на крајње дестинације ка Кини, Индији, Египту, Јемену, Сомалији и Џибутију.

"Паметне санкције" коче извоз руског ђубрива

Путин је рекао да ће Русија наставити да примењује договор о житу, додавши да се нада да ће његови циљеви ипак бити остварени.

Украјински министар пољопривреде рекао је да није упознат са било каквим формалним корацима које би Москва предузела. 

Путин је навео да су ограничења, према споразуму, на извоз руског ђубрива били ублажена, али да "паметне санкције" и даље отежавају трговину производима из Русије, супротно ономе што је обећано.

Нема директних санкција према производима, али постоје ограничења у вези са логистиком, транспортом, плаћањима и осигурањм. Многи од ових елемената ограничења остају", навео је Путин.

Споразум о житу, потписан у јулу, имао је за циљ да спречи глобалну храну кризе гарантовањем безбедног пролаза бродова из украјинских лука, омогућавајући  извоз десетине милиона тона житарица. 

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару