Читај ми!

ИАЕА тражи хитну зону безбедности у Запорожју; Лиз Трас прихватила позив Зеленског да посети Украјину

Сто деведесет пети дан рата у Украјини. Председник Украјине Володимир Зеленски, у интервују Еј-Би-Сију, рекао је да су украјински војници кренули у контраофанзиву, али није изнео детаље. Резервни далековод који снабдева атомску централу Запорожје у Украјини намерно је искључен ради гашења пожара, али није оштећен, саопштила је ИАЕА. Кремљ је саопштио да Русија неће у потпуности обновити своје испоруке гаса Европи све док Запад не укине санкције Москви. Нова британска премијерка Лиз Трас прихватила позив Зеленског да посети Украјину.

У Украјини се настављају сукоби дуж целе линије фронта на истоку и југу земље. 

Најжешће борбе воде се око Херсона, на југу земље. Украјинска војска покушава да пробије руску одбрану, а због погоршане безбедносне ситуације одложен је и референдум о прикључењу те области Русији.

Украјински премијер Денис Шмигал позвао је ЕУ да испоручи његовој земљи више оружја и опреме. 

Из погона је искључен и последњи оперативни реактор нуклеарке у Запорожју пошто су, према тврдњама Кијева, у руском гранатирању оштећени електрични стубови.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је ново искључење струје које повезује Запорошку нуклеарну електрану са националном мрежом по други пут довело нуклеарну електрану на корак од радијацијске катастрофе. 

Чланови мисије Међународне агенције за атомску енергију су, после вишедневне посете, напустили територију нуклеарне електране Запорожје. У постројењу су остала два стручњака као посматрачи. 

Француски председник Емануел Макрон разговарао је са Володимиром Зеленским и рекао му да је једини начин за повратак безбедности нуклеарке повлачење руских снага с тог подручја и поштовање украјинског суверенитета над централом.

Макрон је разговарао и са немачким канцеларом Олафом Шолцом. Договорили су се да Француска и Немачка помогну једна другој у суочавању са енергетском кризом која је проистекла из рата у Украјини. Париз ће бити спреман да Немачкој обезбеди гас, док је Немачка пристала да шаље струју Француској ако буде потребно.

Кремљ је саопштио да Русија неће у потпуности обновити своје испоруке гаса Европи све док Запад не укине санкције Москви. 

Гаспром je саопштио је да је добио званично упозорење од руских власти да пасивизирана компресорска станица Портоваја, која би требало да потискује гас ка Немачкој кроз гасовод Северни ток 1, више не испуњава безбедносне захтеве.

Москва је објавила нови списак лица којима је забрањен улазак у Русију. На њему су поједини чланови Америчког конгреса, високи званичници, представници пословне и стручне заједнице, личности из света културе, али и холивудске звезде Бен Стилер и Шон Пен.

Русија их је додала на "црну листу" као одговор на нове личне санкције Вашингтона против Руса.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару