Читај ми!

Песков: Спремни смо да разговарамо с Кијевом, али под нашим условима; Зеленски тражи нови пакет санкција Русији

Сто деведесет трећи дан рата у Украјини. Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су успешно одбијени напади руских трупа у Доњецкој области. Чланови мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарки Запорожје планирају да напусте постројење до 6. септембра, али би могли и да продуже боравак у електрани, саопштила је тамошња руска војна управа. Владимир Путин још разматра да ли ће учествовати на самиту Г20 у новембру. Москва наводи да је спремна да разговора с Кијевом, али под њеним условима. Володимир Зеленски тражи нови пакет санкција против Русије.

Украјина је започела офанзиву да поврати територију на југу земље, углавном низ Дњепар у суседној Херсонској покрајини. Напала је и руске положаје код Доњецка и Нове Каховке.

Нуклеарка је искључена са свог последњег преосталог главног далековода и сада се ослања на резервни вод, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Раније су војне власти града Енергодара саопштиле да је искључена у суботу у раним јутарњим сатима након што је претрпела оштећења услед гранатирања. 

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси рекао је да је забринут за безбедност нуклеарке и да ће у уторак поднети извештај Савету безбедности.

"Очигледно је да је физички интегритет електране нарушен неколико пута. То не сме да се понови и зато је неопходно да останемо и контролишемо рад електране, и безбедносну ситуацију око ње", рекао је Гроси.

Председник Европског савета Шарл Мишел разговарао је о ситуацију у нуклеарки са представницима ИАЕА и поручио да ЕУ у потпуности подржава њихов рад и напоре.

Турски председник Реџеп Таjип Ердоган у разговору са Владимиром Путином понудио је да његова земља буде посредник у вези са запорошком нуклеарном електраном.

Прва дама Украјине Олена Зеленска рекла је да, иако је економски утицај рата у Украјини тежак за њене савезнике, Британци "броје пеније", док Украјинци "броје жртве". Оценила је да ће криза бити краћа ако подршка Украјини буде јака.

После одлуке чланица Г7 да ограниче цену руске нафте и одговора Москве да ће свако ко то уради остати без тог деривата, Европа одговара – спремни смо да трпимо несташице.

У међународним водама Јапанског мора, у току су велики заједнички маневри Руске и Кинеске ратне морнарице. У вежби "Восток" учествује 60 најсавременијих ратних бродова пацифичких флота обе морнарице, 140 авиона и више од 50.000 морнара и војника.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару