Читај ми!

Путин: Мисија Русије је да оконча рат Кијева против Донбаса; Гроси: Видео сам кључне ствари током посете нуклеарки

Сто деведесети дан рата у Украјини. Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси рекао је да је могао да види "кључне ствари" током посете нуклеарној електрани Запорожје. Петорица експерата ИАЕА остаје у нуклеарки, бар до суботе, саопштио је Енергоатом. Москва: Нећемо реципрочно одговорити ЕУ на визна ограничења.

Стручни тим из Међународне агенције за атомску енергију стигао је Украјину, како би посетио нуклеарну електрану Запорожје. Шеф Међународнe агенциje за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси рекао је да посета централи представља "техничку мисију" са циљем да се спречи нуклеарни акцидент.

Тим ИАЕА треба да утврди и сигурносно и техничко стање електране.

Тај први део мисије ће трајати неколико дана. "Покушаћемо да останемо дуже, да обезбедимо континуирану безбедност не само за Украјину, већ и за велики део света, јер је кључно да не дође до нуклеарне катастрофе у тој највећој атомској централи у Европи", истакао је Гроси.

Русија упозорава да је за гранатирање централе одговорна искључиво украјинска страна, јер руска војска нема потребу да напада нешто унутар територије која је под њиховом контролом.

Украјинска страна се нада да ће долазак међународних инспектора помоћи у ослобађању нуклеарне централе.

На састанку министара спољних послова Европске уније у Прагу, усаглашена је потпуна суспензија споразума о визним олакшицама за грађане Русије.

"Новим мерама ћемо отежати добијање европских виза, процес ће бити дужи, чиме ће се број издатих виза смањити. Не желимо да забранимо улазак Русима који су против рата у Украјини, нити да прекинемо везе са грађанским друштвом у Русији", навео је високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ, Жозеп Борељ.

Министри су такође договорили да неће признавати пасоше које руске власти издају на окупираним територијама Украјине, као и да ће наставити да траже решење за балтичке државе, које траже да се ограничи кретање стотина хиљада Руса преко њихових граница, што Естонија и Летонија виде као безбедносни ризик.

За то време, борбе се настављају дуж неколико линија фронта – у Донбасу, Харкову, региону Бахмута. Жестоко је и у подручју Маринке, Горловке, Славјанска и Краматорска. Јединице обе стране углавном држе постојеће положаје.

Виши саветник украјинског председника Володимира Зеленског рекао је да грађани не треба да очекују да ће војска те земље доћи до брзих победа против руских трупа током контраофанзиве.

"То је веома спор процес, јер ценимо људе. Потребно нам је да се што више Украјинаца врати кући", рекао је Алексиј Арестович. 

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару