Читај ми!

Рогов: Украјинци пробили кров складишта горива за реактор у Запорожју; размена ватре у Доњецку

Сто осамдесет седми дан рата у Украјини. Кијев и Москва се међусобно оптужују за гранатирање Енергодара. Украјински пројектил пробио је кров специјалне зграде у оквиру комплекса нуклеарне електране Запорожје где се налази гориво за реактор, тврде Руси. На целој линији фронта у Доњецку наставља се размена ватре пројектилима и гранатама. Украјински председник Володимир Зеленски поручује да ће се Украјина вратити у Донбас. Мисија ИАЕА вечерас стиже у Кијев.

Ниво радијације у енергетским блоковима запорошке нуклеарне електране је под контролом и у границама нормале, саопштава Москва. Доставили су чланицама Савета безбедности доказе да украјинске снаге гранатирају нуклеарку.

Две стране данима се оптужују за гранатирање тог подручја. Руско Министарство одбране тврди да су украјинске снаге испалиле девет граната на област око нуклеарке.

Из локалне самоуправе Енергодара тврде да су руске снаге обориле украјински дрон камиказу изнад атомске централе, а да је мета дрона било складиште истрошеног нуклеарног горива.

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба упозорава да руске снаге излажу цео континент ризику користећи нуклеарку као војну базу. Тражи да је одмах напусте.

У Запорожју, власти се спремају за сваки развој догађаја, разрађен је план за евакуацију становништва. У местима у близини нуклеарке, под контролом Кијева, деле се таблете јода како би у случају катастрофе заштитили становнике од могућег тровања радијацијом.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да Москва верује да ће представници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) коначно доћи у нуклеарну централу Запорожје, упркос деструктивном утицају Кијева.  

У међувремену, састављен је тим који треба да посети нуклерану електрану. Преводиће га директор ИАЕА Маријано Гроси, ту је још 13 стручњака из углавном неутралних земаља. Нема америчких нити британских представника.

На целој линији фронта у Доњецку наставља се размена ватре пројектилима и гранатама.

На ратишту су и немачки тенкови. Шефица дипломатије Аналена Бербок упозорила је да би рат могао трајати годинама. Немачка ће помагати све док треба, али како каже, за сада не може да испоручује све што Кијев жели.

Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев процењује да би цена гаса у Европи до краја године могла достићи пет хиљада евра за хиљаду кубика.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару