Читај ми!

Словачки "мигови-29" на корак од Украјине

Словачко ратно ваздухопловство више неће користити "мигове-29", чиме се отварају врата за трансфер 11 преосталих летелица овог типа Украјини. "Постоји потреба и политичка воља", рекао је словачки министар одбране Јарослав Нађ. Претходно, власти у Братислави су Украјинцима послали системе С-300, хеликоптере, хаубице и вишецевне ракетне бацаче.

Словачки "мигови-29" на корак од Украјине Словачки "мигови-29" на корак од Украјине

Словачка се, свечаношћу на војном аеродрому Кучина, опростила од последњих 11 "мигова-29", чиме су отворена врата за дуго најављивани трансфер тих летелица у Украјину, јављају медији у Словачкој.

"Постоји политичка воља и има смисла да помогнемо онима којима је помоћ потребна. Та могућност је на столу и обавестићемо вас када постигнемо споразум", рекао је словачки министар одбране.

Преговори око пребацивања словачких "мигова" почели су недуго после почетка рата у Украјини када су амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф ЕУ за спољну политику Жосеп Борељ који су на чланице НАТО-а које још у арсеналима имају совјетске борбене авионе апеловали да их што пре уступе властима у Украјини.

Суштину ове идеје представља претпоставка да, с обзиром на развој рата у Украјини, властима у Кијеву ваља доставити авионе којима би тамошњи пилоти могли управљати без додатне обуке и самим тим одмах улетети у борбу.

Средином марта, Братислава је одбијала идеју о слању "мигова" у Украјину, наводећи да је Словачка упутила Кијеву гранате калибра 120 милиметара, гориво и противтенковске и противавионске пројектиле.

Иако се позиву одмах одазвала Пољска, испоставило се да је пребацивање летелица логистички и политички сложеније него што се у први мах чинило, па су Украјинцима до сада достављани само расклопљени авиони.

Додатни проблем представља чињеница да ће, испоруком "мигова" Украјини, без ратног ваздухопловства остати Словачка и Бугарска, што је решено тако што ће ваздушни простор тих држава, надаље, бранити авиони осталих чланица НАТО-а.

Словачка је потписала споразум са Пољском и Чешком, којим је питање одбране ваздушног простора решено, док не стигне већ плаћених 14 нових борбених авиона Ф-16 из САД. Испорука првих летелица овиг типа је, приликом потписивања уговора, најављена за 2024. годину.

Споразум о уступању "мигова" Украјини, донекле, зависиће и од процене њихове вредности. Братислава за њих тражи опрему или авионе у вредноти око 300 милиона долара, што је, како наводе дипломатски извори, представљало највећу препреку да се овај трансфер још раније закључи.

Осим Словака, НАТО рачуна и на 16 бугарских "мигова-29" и 14 јуришних авиона "Су-25". Пољска је још раније најавила да ће Американцима, када год пожеле, испоручити својих 28 "мигова", док се још чека потврда македонских власти да су четири "сухоја" већ поклоњена Украјини.

Македонски медији су почетком августа јавили да је Скопље четири јуришна авиона "су-25" поклонила Украјини, али министарство одбране те земље још није потврдило ту информацију. Македонци су осим авиона, наводно, поклоњене Украјини, властима у Кијеву послали и 31 тенк Т-72. Сво ово наоружање набављено је баш у Украјини током сукоба у Македонији 2001. године.

Власти у Кијеву очекују да би овим трансферима моги добити до 70 борбених летелица. 

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару