Читај ми!

Џонсон у Кијеву: Украјина може и победиће у овом рату; УН позивају експерте да што пре посете Запорожје

Рат у Украјини – 182. дан. У говору поводом обележавања 31 године од стицања незавиности Украјине, председник те земље Володимир Зеленски каже да се Украјина "поново родила" када је Русија започела свој напад 24. фебруара. Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес позвао је експерте Међународне агенције за атомску енергију да посете нуклеарну електрану Запорожје што је пре могуће. Украјинске оружане снаге поново су почеле да гранатирају град Енергодар, тврде локални званичници. Борис Џонсон у посети Кијеву обећао нову помоћ Украјини.

Украјински председник Володимир Зеленски упозорио је да би руске снаге могле да појачају нападе на Украјину у уторак и среду, када Кијев обележава Дан независности.

Зеленски је обећао да ће поново успоставити украјинску власт над Кримом, што је, како каже, потез који ће помоћи поновном успостављању "светског реда и закона".

Многи цивили напуштају Кијев у страху од руског напада на Дан независности Украјине. 

Америчка амбасада у Кијеву позвала је своје држављане да напусте Украјину, наводећи да Стејт департмент има информације да Русија планира да у наредним данима покрене нападе на цивилну инфраструктуру и владине објекте у Украјини.

Стотине људи окупило се у Москви како би се опростили од руске новинарке Дарје Дугине, ћерке утицајног руског филозофа Александра Дугина, која је погинула у експлозији бомбе подметнуте у њен аутомобил.

Руски истражитељи не искључују могућност да су у убиство Дугине могле бити умешане и друге особе осим Украјинке Наталије Вовк, за којом Истражни комитет намерава да распише потерницу.

Министарство пољопривреде Украјине саопштило је да су укупно 33 теретна брода са више од 720.000 тона прехрамбених производа напустила ту земљу према договору Кијева и Москве, којим су уз посредовање УН и Турске деблокиране украјинске морске луке.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Украјину чека тешка зима и подсетио на обећање Алијансе да ће Кијеву пружити дугорочну подршку.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи