Читај ми!

Украјина, где су македонски "сухоји"

Македонско министарство одбране није демантовало, али ни потврдило, да су четири борбена авиона "Су-25", која су набављена 2001. године, враћена Украјинцима као део војне помоћи тој држави. Македонски "сухоји" су повучени из наоружања 2004. године. Претходно, Скопље је властима у Кијеву поклонило 31 тенк Т-72.

Судбина четири македонска јуришна авиона "су-25" остала је непозната и 24 часа пошто су медији у Скопљу објавили да су ове летелице поклоњене Украјини, као део војне помоћи, који је обухватио и 31 тенк Т-72.

"Тачни детаљи све три одлуке, њихов садржај и објашњење ће бити декласификовани и транспарентно објављени", саопштило је македонско министарство одбране, наводећи да ове одлуке не нарушавају одбрамбену готовост оружаних снага.

Москва је, одмах, реаговала оптужујући власти у Скопљу да "чине велику грешку", те да "доприносе криминалним активностима режима у Кијеву".

"Република Северна Македонија је суверена држава која самостално доноси одлуке водећи се принципима поштовања међународног права... Помажемо Украјини у одбрани територијалног интегритета који је угрожен војном интервенцијом", навеле су власти у Скопљу.

Четири "сухоја" купљена су у Украјини пред почетак велике акције македонске војске против албанских побуњеника 2001. године и употребљени су у свега неколико акција, око Тетова и скопског предграђа Радуша.

Македонија је, тада, купила и 12 хеликоптера "Ми-24", као и четири "Ми-8", који су из Украјине стигли средином марта, када је слабо опремљена македонска војска, односно остаци некадашње ЈНА у мало бугарскијим униформама, добила прва озбиљна појачања.

Никада се није сазнало каквог је ефекта, осим психолошког, имао њихов напад на припаднике ОНА, али други Украјинци умало нису страдали у акцији њихових пилота, када су јуришни хеликоптери грешком напали украјинско-пољску патролу која је јурила шверцере оружја на Косову.

Осим авиона и хеликоптера, влада Љупча Георгијевског је у Украјини купила и 49 оклопних возила.

Летелице су из Украјине стигле после обећања тадашњег министра финансија да Скопље има две милијарде марака резерви за ванредне ситуације, па су осим хеликоптера, стигла и четири јуришна авиона "сухој" Су-25, којима су, као и хеликоптерима, управљали Украјинци.

У првој акцији, "сухоји" су прелетели Арачиново да би неколико дана касније насумице избацили бомбе на скопско селу Радушу, које су контролисали припадници ОНА. "Сухоји" су, после рата, годинама трунули на стајанци војног дела скопског аеродрома Петровец.

После 18 година, ове летелице се, највероватније, могу користити за резервне делове.

четвртак, 05. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару