Читај ми!

Амнести интернешнал тврди да су украјинске снаге угрозиле цивиле; Кијев: Напади на Харков, Запорожје и Николајев

Сто шездесет други дан рата у Украјини. Руске снаге гранатирале су рано јутрос Запорожје и Николајев, у којем су оштећене и стамбене зграде, тврде украјински званичници. Председник Украјине Володимир Зеленски позива Кину да искористи свој политички и економски утицај на Русију како би се окончали сукоби. Брод "Разони", са украјинским житарицама, након прегледа у Истанбулу наставио је у среду пловидбу ка Либану.

Настављене борбе у Доњецкој области. Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков каже да су руски ПВО системи оборили пет украјинских беспилотних летелица у Доњецку док су пресрели балистичке ракете код Харкова.

Поред ваздушног удара на, како наводи, складиште оружја које је стигло из Пољске на западу земље, код Лавова, у Доњецку је убијено 50 украјинских војника.

Руске трупе су се приближиле југоисточној периферији украјинског града Соледара, изјавио је Виталиј Kисељев, помоћник министра унутрашњих послова Луганске Народне Републике, која је прогласила независност.

Са друге стране, јужна војна команда украјинске војске саопштила је да је Русија почела да припрема снаге за напад на родни град председника Володимира Зеленског, Криви Рог.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес рекао је да ће на захтев Москве и Кијева, светска организација покренути мисију за утврђивање чињеница о нападу у Доњецкој области у којем су убијени украјински заробљеници у затвору који држе проруске снаге. 

Украјински председник Володимир Зеленски оценио је као "одвратaн" иступ некадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера, који је рекао да "Русија жели да оконча рат преговорима". 

Зеленски је раније истакао да рат убија украјинску економију, описујући њено стање као "коматозно". Додаје да је потребан извоз од најмање десет милиона тона житарица као хитна помоћ у смањењу буџетског дефицита.

Немачки канцелар Олаф Шолц оптужио је Русију да је крива за проблеме с испоруком турбине за гасовод "Северни ток 1", који је у средишту европске гасне кризе.

Турбина коју "Гаспром" наводи као разлог за смањени проток гаса спремна је и нема препрека на немачкој страни да буде испоручена, рекао је Шолц новинарима.

На основу мартовског декрета украјинског председника Володимира Зеленског, мировне снага те земље започињу повлачење из мисије Кфора, потврђено је Ројтерсу у НАТО-у.

уторак, 30. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару