Читај ми!

ДНР: Гранатиран Доњецк; Г20 без заједничког саопштења због подељених ставова о Украјини

Сто четрдесет трећи дан рата у Украјини. На истоку руске снаге зашле дубоко у Северск и Соледар. Ракетирана Одеса, сирене у Кијеву. Војна управа у Николајеву тврди да су руске снаге напале два највећа универзитета у том граду на југу земље. Министар одбране Украјине Олексиј Резников каже да је циљ војске да врати под контролу границе из 1991. Европска комисија предложила предлог новог пакета санкција Москви.

Регионални начелник Валентин Резниченко каже да су најмање три особе погинуле, а 15 рањено након ракетног напада на украјински град Дњепар.

Спасиоци и даље трагају за преживелима после ракетног удара на град Винице у централном делу земље. Кијев тврди да су погођене стамбене зграде, административне и канцеларијске просторије и да је међу 23 убијена и троје деце.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да Секретаријат Уједињених нација није заузео избалансиран став о дешавањима у Виници, упркос условима из Повеље Светске организације.

Москва наглашава да је реч о војној мети.

"Високопрецизне ракете 'калибар', лансиране с мора, погодиле су гарнизонски дом официра у којем су се састали припадници команде украјински ваздушних снага и добављачи страног наоружања. Сви учесници састанка су елиминисани", рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Украјински званичници кажу да су руске снаге гађале пројектилима и два највећа универзитета у Николајеву, на југу земље. На истоку, Руси су зашли дубоко у Северск и Соледар.

Министар одбране Украјине Олексиј Резников рекао је да је председник Володимир Зеленски наредио Генералштабу да припреми планове за ослобађање целе Украјине, како би Кијев дошао до међународно признатих граница од 1991. године.

Европска комисија усвојила је предлог новог пакета мера за одржавање и јачање ефикасности шест пакета санкција које је ЕУ донела против Русије, укључујући забрану увоза руског злата. 

Министарка спољних послова Шведске Ан Линде написала је на Твитеру да је половина НАТО земаља ратификовала протокол о приступању Стокхолма и Хелсинкија у Северноатлантску алијансу.

Европска комисија предложила је увођење седмог пакета санкција Русији, којима забрањује увоз руског злата и прилагођава постојеће рестриктивне мере.

Европска унија пуцала је себи у плућа непромишљеним санкцијама Русији, каже мађарски премијер. Упозорава да би то могло да уништи европску економију.

Иако се рату у Украјини не назире крај, због чега су односи Запада и Москве на најнижем нивоу од Хладног рата, Америка и Русија настављају сарадњу у свемиру.

Руска агенција "Роскосмос", на чије је чело дошао Јуриј Борисовпотписала је споразум са америчком Насом о заједничким летовима до Међународне свемирске станице.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару