Читај ми!

Мета напада на Виницу – стамбене зграде или Дом официра

Власти у Кијеву поново су оптужиле руске снаге за тероризам и ратни злочин, навевши да је су ракетама "калибар" погођени стамбени и јавни објекти у граду Виница и да је том приликом страдало најмање 20 особа. Из Москве поручују да је погођен Дом официра и да су мета били искључиво војници.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је напад на Виницу у центалном делу земље, далеко од фронта још једном потврђује да Москва води "освајачки и ничим изазвани рат", наводи Ројтерс.

Према његовим речима, пројектили су погодили два културна центра, убивши 20 људи, укључујући троје деце уз много више рањених.

Украјинска Служба за ванредне ситуације навела је да су стамбене зграде, административне и канцеларијске просторије претрпеле "значајну штету или су уништене у нападу", за који се тврди да је изведен ракетама "калибар".

Уз наводе да су уништени и аутомобили и трамваји, Зеленски који се на Конференцију Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу укључио видео-линком, додао је да је реч о "акту руског терора".

На оптужбе из Кијева одговорио је виши саветник сталне мисије Русије при Уједињеним нацијама Јевгениј Варганов изговоривши већ уобичајену реченицу да руске снаге нападају само војне циљеве. Тврди да су се украјински војници налазили у у Дому официра у Виници, преноси лист Известија.

Према његовим речима, истовремено се наставља се гранатирање украјинске војске у Доњецкој области. "Данас је поново било удара на Доњецк. Оптужбе представника Украјине су потпуно неосноване", рекао је руски дипломата.

Декларација о истрагама ратних злочина у Украјини

Истовремено, САД и још 44 земаља сагласило се у Хагу да координишу истраге осумњичених за ратне злочине у Украјини.

Декларацију којом се на то обавезују укључује државе чланице Европске уније, Британије, САД, Канаде, Мексико и Аустралију.

Како истиче британска агенција, кораци које ће предузети укључују стварање кровне групе за избегавање дуплирања истрага, обуку украјинских тужилаца и проширење броја форензичких тимова који раде у Украјини.

Такође су обећали двадесет милиона евра за помоћ МКС-у, као и канцеларији генералног тужиоца у Украјини.

Случај "Буча"

Власти у Кијеву већ су у више наврата од почетка рата у Украјини оптужиле Москву за ратне злочине од којих је на Западу највише одјекнуо случај "Буча".

Украјина тврди да је више од 1.000 тела почетком априла пронађено у месту у близини украјинске престонице, после повлачења руских војника. Оптужују се да су повлачећи из предграђа Кијева, оставили за собом тела на улицама, у подрумима, са повезима преко очију, везаних руку.

Москва је и тада одбацила оптужбе Украјине и западних земаља о ратним злочинима. 

У Украјину је послат тим француских истражитеља који је формирао Међународни кривични суд и то за злочине почињене у то земљи осам година уназад.

Кривични суд у Хагу постоји две деценије. САД и Русија најпре су потписале Римски статут, па се потом повукле из Споразума, којим је основан. У име Вашингтона то је, већ крајем 2002. године, учинио Џорџ Буш, у име Москве 2016. године Владимир Путин.

уторак, 30. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару