Читај ми!

Кијев: Највећа размена заробљеника од почетка рата; ИАЕА поново изгубила везу са нуклеарком Запорожје

Сто двадесет шести дан рата у Украјини. Погођена стамбена зграда у Николејеву, каже градоначелник тог града. Москва саопштава да је гађана база са страним плаћеницима. Руске снаге привеле градоначелника Херсона. Немачки канцелар са НАТО самита поручује да ће Алијанса наставити да снабдева Украјину оружјем, колико год је то потребно. ИАЕА поново изгубила везу са нуклеарном електраном Запорожје. Обавештајна служба украјинске војске саопштила је да је обављена највећа размена заробљеника од почетка рата.

Расте број погинулих у трговачком центру у Кременчуку. Кијев тврди да је убијено 18 особа, а рањено више од 60. Москва пoручује – Кијев још данас може да оконча непријатељства уколико положи оружје.

Док траје потрага за преживелима у рушевинама тржног центра у Кременчуку, руска војска тврди да је гађала и погодила складиште са оружјем и муницијом и да је то изазвало пожар у оближњем тржном центру. Украјина тврди да је Русија ракетом погодила цивилни објекат са хиљаду људи и да је том приликом погинуло 18 цивила.

Председник Володимир Зеленски рекао је да напад није био случајан, и оценио да је руска држава постала "највећа терористичка организација у свету".

ЕУ је осудила, како је навела, руски ракетни удар на тржни центар у украјинском граду Кременчуку и поновила да Русија сноси пуну одговорност и да ће одговарати за "акте агресије и сва разарања и губитке живота које изазива".

Москва тврди да су украјинска страна користила цивилне објекте за распоређивање артиљерије, оклопних возила, ракетних система.

Са друге стране, украјински генералштаб саопштава да руске снаге нападају у правцу Лисичанска, посебно на јужно предграђе и рафинерију нафте. 

Украјинске власти су саопштиле да су ухапсиле "руског агента" који је наводно руководио нападом у којем је погинуло 50 војника, саопштила је украјинска служба безбедности.

Осумњичени, родом из Лавова, задржан је у притвору и под истрагом је због издаје, навела је канцеларија тужиоца.

Начелник региона Дњепропетровск Валентин Резниченко каже да спасиоци трагају за људима под рушевинама у граду Дњепру на истоку Украјине након руског ракетног удара.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг најављујe нови пакет помоћи Кијеву

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров каже да све више западних земаља шаље оружје Украјини што ће, како оцењује, продужити оружни сукоб у тој земљи.

Москва је проширила санкције против америчких држављана – још 25 њих се налази на руској црној листи. Међу санкционисанима су и супруга и ћерка америчког председника Џоа Бајдена.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару