Читај ми!

Шојгу известио Путина о потпуном преузимању железаре "Азовстаљ"; Финска без испорука руског гаса

Рат у Украјини ушао је у осамдесет шести дан. Више од 1.900 "украјинских националиста", блокираних у фабрици "Азовстаљ" у Маријупољу, предало се руским снагама, тврди руски министар одбране Сергеј Шојгу. Амерички сенат је одобрио скоро 40 милијарди долара помоћи Украјини, што је до сада највећи пакет. Доток руског гаса у суседну Финску престаће у суботу ујутру.

Жестоке борбе воде се у пределу Северодоњецка, Авдејевке, све до Николајева. Украјинска војска саопштава да су руске снаге покренуле контранападе око Харкова.

Руске снаге тврде да Украјинци користе болнице као борбене положаје. Већина украјинских бораца из железаре "Азовстаљ" у Маријупољу се предала, међу њима је заменик команданта пука "Азов".

Руско министарство одбране саопштило је да се 771 украјински борац из "Азовстаља" предао у последња 24 сата, укупно 1.730 од понедељка, а 80 је рањеника. Они су у болницама у Новаозовском и Доњецку.

Црвени крст прикупља податке од заробљеника како би пратио њихову судбину. Украјински борци који су напустили подземне ходнике и бункере железаре и предали се чекају даље потезе руске стране. Пребачени су у град Еленовка у области Доњецк под контролом Русије.

Нема компромиса са Москвом, поручује Кијев, једина опција за помирење је капитулација Русије, повлачење трупа и разговор о одштети. 

Британско министарство одбране каже да Путин смењује одговорне на бојишту. НАТО оцењује да се замах сукоба променио у корист Украјине. То је једна од тема у Бриселу, где заседа Војни комитет, највиши орган Алијансе.

Како да помогну Кијеву, расправљају и финансијски лидери Г-7. Седам најразвијених земаља света издвојило је 18,4 милијарде долара у трансферима и зајмовима као помоћ Украјини да испуни своје тренутне финансијске потребе, наводи се у нацрту извештаја у који је Ројтерс имао увид.

Како би се обновила земља после рата, немачки канцелар Шолц предлаже оснивање фонда солидарности.

Председник САД Џозеф Бајден током јучерашњег дана састао се са премијерком Шведске Магдаленом Андерсон и председником Финске Саулијем Нинистеом, с којима је разговарао након што су и званично предали захтев за придруживање НАТО-у. Он је поздравио захтев Финске и Шведске да се придруже НАТО-у. 

О Украјини су телефоном разговарали начелници генералштаба Америке и Русије. 

Аналена Бербок оптужује Русију да блокирањем извоза житарица из Украјине користи глад као ратно оружје. На предлог Уједињених нација Русији да отвори украјинске луке и дозволи извоз хране, Москва одговара – то тражи ревизију санкција.

среда, 31. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару