Читај ми!

Ердоган: Нећемо дозволити улазак Финске и Шведске у НАТО; ЕУ без споразума о нафтном ембаргу

Осамдесет други дан рата у Украјини. Руска војска је одредила прекид ватре у области челичане "Азовстаљ" у Маријупољу и отворила коридор за извлачење рањених. Из Кијева тврде да су се руске трупе повукле из подручја Харкова, али да је ситуција у Донбасу веома тешка. Шведска ће поднети захтев за чланство у НАТО-у, саопштила је шведска премијерка Магдалена Андерсон. Москва ће одговорити ако дође до ширења војне инфраструктуре НАТО-а на територији Финске и Шведске, изјавио је Владимир Путин на самиту ОДКБ-а.

Украјинске снаге покренуле су офанзиву код Изјума на истоку земље. После повлачења руских трупа из Харкова у правцу границе, становници се враћају у град. У Кијеву тврде да је Русија изгубила трећину копнених снага, очекујући крај рата током ове године.

"'Прави нафтни ембарго' Русији и тешко наоружање са Запада и да би се Русија поразила ове године", поручује шеф канцеларије украјинског председника Михаило Подољак.

Председник Володимир Зеленски признаје да је у региону Донбаса тешко и позива међународну заједницу да Русију означи као "терористичку земљу".

Москва с друге стране тврди да је украјинска војска разместила тешко наоружање у школе самопроглашеној Доњецкој народној републици.

Више руских ракета погодило је војне и инфраструктурне објекте у области Лавова на западу Украјине.

Код Харкова и Запорожја допремљено је више од 400 тона хуманитарне помоћи, а стигао је и конвој са цивилима из Маријупоља.

Око челичане "Азовстаљ" и даље трају борбе. На столу је даље предлог Турске да се украјински војници који се још налазе у фабрици евакуишу морским путем.

Шведска и Финска практично већ чланице НАТО-а, процедура пријема само формалност, оценили су немачки званичници на састанку шефова дипломатија земаља чланица НАТО-а у Берлину.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок рекла је да је Берлин све спремио за брз процес ратификације и пријем Финске и Шведске у Алијансу.

Претходно је фински председник Саули Нинисто потврдио је да ће његова земља поднети захтев за чланство у НАТО-у, а да фински парламент у понедељак о томе расправља. Слична порука стигла је и из Стокхолма, где је шведска владајућа Социјалдемократска партија саопштила да подржава улазак земље у НАТО, чиме се ствара парламентарна већина за давање "зеленог светла" за приступање Алијанси.

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару