Читај ми!

Градоначелник Харкова: Руске трупе се повукле, људи се враћају у град; Г7 најављује јачу изолацију Русије

Рат у Украјини ушао је у осамдесети дан. Руске трупе се повлаче из Харкова и становници се враћају у град, тврди Генералштаб Оружаних снага Украјине. Фински председник обавестио је руског председника о плановима Хелсинкија за придруживање НАТО-у. Улазак Финске у НАТО би био грешка која не може остати без реакције и политичких последица, упозоравају из Москве. Владимир Путин каже да су преговори са Кијевом практично прекинути јер украјинска страна "није заинтересована за озбиљан и конструктиван дијалог.

Руска компанија "Интер РАО" обавестила је финског оператера "Фингрид" да обуставља извоз електричне енергије из Русије у Финску, и то због проблема у примању уплата. Одлука Русије дошла је дан након што је Финска саопштила да намерава да се пријави за чланство у НАТО-у.

Улазак Финске и Шведске у НАТО промениће целокупну безбедносну ситуацију, пошто је алијанса непријатељ Русије, став је руских званичника. 

Амерички председник Џозеф Бајден, у разговору са лидерима Шведске и Финске, подржао је политику отворених врата НАТО-а и право две нордијске земље да одређују своју сопствену будућност, спољну политику и безбедносне аранжмане.

У исто време, Русија је доставила Савету безбедности Уједињених нација конкретне доказе о америчким компанијама и појединцима укљученим у рад биолабораторија у Украјини.

Руски амбасадор је Савету безбедности предочио је да је Москва открила и документа која указују да су Сједињене Америчке Државе спроводиле војно-биолошке програме у лабораторијама у Украјини.

Америка одбацује оптужбе као неосноване и оптужује Москву да тиме жели да скрене пажњу са агресије у Украјини.

За то време у Украјини се воде жестоке борбе. Руске снаге напредују у региону Донбаса.

И даље трају борбе за челичану "Азовстаљ". У току су преговори о евакуацији рањеника. Кремљ саопштава да они могу слободно да изађу, ако положе оружје. 

Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је први пут од почетка рата у Украјини, са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, током кога је позвао на хитан прекид ватре у Украјини и нагласио важност одржавања линија комуникације. 

О сукобу у Украјини разговарали су телефоном и председник Русије Владимир Путин и немачки канцелар Олаф Шолц.

Путин је Шолцу рекао да је напредак у преговорима "у суштини блокира Кијев", али да су две стране наставиле разговоре на различитим нивоима. 

Министри спољних послова Групе седам (Г7) богатих земаља света подржали су давање веће помоћи и оружја Кијеву на састанку Немачкој,

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ рекао је да ће Унија обезбедити још 500.000.000 евра вредну војну помоћ Украјини. 

Дуго најављиван потез повукао је председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов и расписао  референдум о уласку Републике у састав Русије за 17. јул. 

Украјина је потписала уговоре о увозу 300.000 тона дизела и 120.000 тона бензина.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару