Читај ми!

Санкције и контрасанкције због руског гаса, Европа тражи нове изворе

После украјинске блокаде једног дела транзита руског гаса, Русија је експресно узвратила контрасанкцијама – блокирала је 31 европског добављача руског гаса. Из Европске уније поручују да новонастала ситуација тренутно не доводи у питање сигурност снабдевања земаља чланица, али да помно прате ситуацију и траже гас из других извора. У међувремену, гас је поскупео за 20 одсто.

Руским санкцијама, међу првима су обухваћени компанија која је власник пољског дела гасовода Јамал, који допрема гас у Европу, и бивше "Гаспромове" европске филијале које се баве  допремањем, трговином и складиштењем гаса у земљама које је Русија означила као непријатељске.

"Са компанијама које су блокиране нема никакве сарадње, јер је то, једноставно забрањено. Те компаније не могу више да учествују у снабдевању гасом", каже Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Међу блокиранима је и највећи немачки снабдевач "Гаспром Германија". Не износећи детаље где ће надокнадити руски гас, из Брисела и Немачке уверавају да имају алтернативне добављаче и да раде на одрживом дугорочном решењу.

"Уколико будемо имали пуна складишта на крају године, уколико два од четири складишта природног течног гаса које смо закупили буду повезана на мрежу и ако остваримо значајне уштеде енергије, можемо донекле проћи кроз зиму ако залихе гаса из Русије нестану", каже Роберт Хабек, министар економије и енергетике.

Енергетска диверзификација била је главна тема и београдске конференције српско-америчке сарадње. Нови извори енергије захтевају регионално повезивање и бржу реализацију енергетских инвестиција.

"Да завршетком наших интерконекција Србија добије могућност да одређене енергенте добија и од неких других добављача. Колико нам времена треба да будемо много енергетски стабилнији зато што је енергетска стабилност сигурно једнако и политичка стабилност", каже Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

"Ових дана, ових недеља, месеци, могу се очекивати велике промене у сектору енергетике и у свету и у региону Западног Балкана. Посебно ћемо разговарати о томе шта Сједињене Америчке Државе могу да учине да помогну Србији у свему овоме", каже Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији.

Истовремено, због најављеног нафтног ембарга Русији, Међународна агенција за енергију, поручује да је спремна да пласира више нафте како би ублажила потражњу и цене. Агенција је, у два наврата већ интервенисала на нафтном тржишту из својих залиха.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару