Читај ми!

Кијев тврди да је одбацио руске трупе ван подручја Харкова, Чешка уместо Русије у Савету УН за људска права

Седамдесет шести дан рата у Украјини. И даље се воде жестоке борбе око челичане "Азовстаљ" у Маријупољу и у другим местима на истоку и југу земље. Најмање 100 цивила остало је у челичани која је под руском ватром, тврди помоћник градоначелника Маријупоља Петро Андрјушченко. Руске трупе испалиле су из ваздуха седам пројектила на Одесу. Шеф руског преговарачког тима Владимир Медински каже да мировни преговори нису стали и да се воде онлајн.

Док у граду почиње обнова порушених објеката, око железаре "Азовстаљ" и даље се воде борбе. Процењује се да је у бункерима металуршког постројења скривено више десетина украјинских бораца.

Петро Андрјушченко, градоначелник Маријупоља, тврди да су руске снаге кренуле у јуриш на челичану, усредсредивши се на уништавање моста за евакуацију.

Конвој аутобуса који је превозио људе са југоистока Украјине, међу којима је око 40 цивила који су се крили у челичани "Азовстаљ", стигао је у Запорожје, град под контролом власти у Кијеву, саопштиле су Уједињене нације.

У руском бомбардовању школе у селу у Луганској области убијено је шездесеторо људи, тврди украјински председник. У згради је било деведесеторо људи који су ту нашли склониште. Настављају се и руски ракетни напади у другим градовима на истоку и југу земље, укључујући и Одесу.

Ракетни напад на Одесу догодио се у тренутку када је у посети том граду на Црном мору боравио председник Европског савета Шарл Мишел. Због тога је, накратко, био принуђен да оде у склониште.

Украјински председник тражи од Мишела да учини све како би се отвориле украјинске луке блокиране руским акцијама и омогућио извоз пшенице и кукуруза. Неопходно је, каже, спречити кризу хране у свету, јер готово 25 милиона тона житарица чека извоз из Украјине.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је приликом обележавања Дана победе да се Русија превентивно одупрла агресији и да је то била једина права одлука, јер НАТО није желео да је чује.

У Кијеву је празник скромно обележен. "Украјина никоме неће дозволити да присвоји победу над нацистичком Немачком", поручио украјински председник Володимир Зеленски.

Шеф руског преговарачког тима са Украјином Владимир Медински рекао је да мировни преговори нису стали и да се воде на даљину.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару