Читај ми!

Око 100.000 Украјинаца нашло посао у Пољској, највише у индустрији и занатским радњама

У Пољској је уточиште потражило више од половине избеглица из Украјине. Многи од њих почели су и да раде у тој земљи, највише у секторима где је било недовољно радника.

Наталија Хипска је вишедеценијски рад са децом у вртићу заменила радом у ресторану. Кува, каже, као за своју породицу, а међу главне специјалитете издваја пуњене кнедле, боршч, супу, колаче од сира. До ресторана у предграђу Варшаве Наталију је из Харкова довео дугачак и напоран пут.

"Након што су уследила два ненајављена напада у Харкову, јако смо се уплашили и зеленим коридором смо кренули син и ја. Пет дана смо путовали до Варшаве. Дошли смо код моје пријатељице. Помоћу огласа смо нашли стан, син је кренуо у школу, а ја сам се запослила овде. Задовољна сам, али ме брине што ми је муж остао тамо, ситуација је и даље напета", прича Наталија.

Сличан пут прошла је и педесеттрогодишња Људмила из околине Кијева.

"Ја сам радила као технолог хране и раније сам радила у кухињи. Није ми страна. Када смо стигли 1. марта овде почела сам одмах да тражим посао. Месец дана сам га тражила. Веома сам захвална на прилици, али желим да се вратим својој кући", каже Људмила.

Запошљавање избеглих из Украјине у Пољској је убрзо након почетка рата знатно олакшано. Одлуком је прописано да посао могу да добију без посебних процедура и радних дозвола.

"Ми смо желели да помогнемо избеглицама да нађу посао и зараде нешто пара, па смо дошли на идеју да отворимо овај ресторан. Запошљавају се исто као и пољски радници. Потребна су им само лична документа и санитарна књижица", наводи Ђорђа Ферешчеинска, кординаторка програма.

Посао је, према званичним подацима, нашло нешто више од сто хиљада избеглих из Украјине. Највише њих запослило се у индустрији и занатским радњама. Око десет хиљада ушло је у сектор услуга, а исто толико Украјинаца раде као инжењери, канцеларијски радници и техничари.

Уз посао, избегли из Украјине у Пољској имају и приступ здравственој заштити, као и социјалну помоћ.

Пре овог таласа избеглица, Пољска је била оштро критикована због своје избегличке политике према људима са Блиског истока и Африке. Подизали су жичане ограде, полиција је користила силу и сузавац.

Данас је, међутим, ова земља направила заокрет у својој политици, па због свог опхођења према Украјинцима добија похвале.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару