Читај ми!

Шта је папа Фрања заиста рекао о Путину и патријарху Кирилу

Ни после 70 дана не назире се крај рату у Украјини. На мир од почетка позива поглавар Римокатоличке цркве, али је у јавности много јаче одјекнула његова изјава да је "НАТО лајао на вратима Русије, што је изазвало реакцију руског председника". Руском патријарху претходно је рекао да не сме да се спусти на ниво Путиновог шегрта. То је по оцени многих довело до незапамћене напетости између папе и руског патријарха.

Већ првог дана рата папа Фрања је позвао Владимира Зеленског. Не и Владимира Путина којем двадесетог дана рата, по кардиналу Пјетру Паролину, шаље поруку да је спреман да дође у Москву. Одговор Кремља још чека.

"Оно што бих могао да издвојим јесте папина интензивна жеља и намера да се дође до моменталног прекида ватре чак и ако би то значило одлазак у Москву где би желео да се сретне са председником Русије Путином", каже Лучано Фонтана, директор дневног листа Коријере дела сера који је радио интервју са папом Фрањом.

Фонтана указује на то и да папи то није лако с обзиром на здравствене проблеме.

Сматра да су Италијани махом највише реаговали на изјаву папе да је "НАТО лајао на вратима Русије, што је навело Путина да одреагује на овај начин и изазове конфликт".

"То јесте врло снажна реченица коју је папа Фрања поновио покушавајући да схвати шта је тачно навело председника Путина, као и већину Руса који га подржавају, на овај ратни чин, шта га брине, дакле, шта га је навело на овај потез", наводи Фонтана.

Потез, за који је папа рекао да не може да се оправда. Баш као ни покушај оправдања руске инвазије, који му је, каже папа Фрања, руски патријарх ишчитао с папира.

"Саслушао сам и рекао му, не разумем ништа у овоме. Брате, ми нисмо државни свештеници, не можемо да користимо језик политике већ Исусов. Ми смо пастири истог светог народа Божијег. За ово морамо тражити путеве мира, да станемо на крај са паљбом оружја. Патријарх се не може трансформисати у Путиновог шегрта", рекао је папа Фрања.

Иако је сасвим јасно осудио покретање рата у Украјини, папа не жели да буде схваћен, како Лучано Фонатана види, као безусловни, савезник једне од сукобљених страна.

"Он врло јасно зна, да рат не зависи само од једне стране. У том смислу, папа је оставио отворена врата за своје даље миротворно деловање, укључујући и његову жељу а за сада неостварену сарадњу са патријархом Кирилом, пошто сматра да они као духовни пастири треба да буду изнад збивања и да помогну да се прекине рат и страдање људи", истиче Фонтана.

Папа и руски патријарх разговарали су 16. марта преко апликације "Зум". Оно што је тада речено, погрешно је интерпретирано, пише у саопштењу руска Патријаршија после папиног интервјуа. Састанак двојице верских вођа био је планиран за 14. јун у Јерусалиму. На папину молбу, састанак је одложен. Први и једини њихов сусрет био је на Куби, 2016. године.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару