Читај ми!

Зеленски: Наставља се операција евакуације из Маријупоља; Министри енергетике ЕУ осудили обуставе испоруке гаса Пољској и Бугарској

Шездесeт осми дан рата у Украјини. Очекује се евакуација цивила из Маријупоља. Украјинске власти саопштиле су да су дроном "бајрактар" уништена два руска патролна брода, док из Москве наводе да су у Славјанску оборили миг-29. Министри енергетике ЕУ одржали хитан састанак како би пронашли заједнички одговор на захтев Москве да се гас плати у рубљама. Из Будимпеште поручују да се и даље противе ембаргу на увоз руског гаса и нафте.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова потрдила је да УН спроводи "операцију безбедног пролаза" за цивиле из челичане "Азовстаљ".

Саопштава да је конвој за евакуацију цивила кренуо је 29. априла, прешао око 230 километара и стигао до фабрике у Маријупољу у суботу ујутро по локалном времену.

Након вишестраног примирја, више десетина цивила напустило је подручје око железаре "Азовстаљ". Аутобуси са украјинским таблицама, у конвоју са руским снагама и возилима са симболима Уједињених нација стигли су у село Безимено у Доњецкој области.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се око 100 цивила из маријупољске челичане "Азовстаљ" креће ка Запорожју, док Москва тврди да је 80 цивила напустило фабрику у Маријупољу.

Један од тамошњих украјинских команданата каже да има још много повређених. Стање им је озбиљно, потребно им је адекватно лечење и правилна исхрана за опоравак", рекао је заменик команданта пука Азов, Свјатослав Паламар. 

Руске снаге преузеле су контролу над Маријупољем 21. априла, али је на подручју челичане остало око две хиљаде припадника украјинских снага. Кијев од раније тврди да је са њима и око хиљаду цивила који су се склонили од гранатирања.

Металуршки комбинат изграђен је у време Совјетског Савеза, када су на његовој територији направљена склоништа за случај војног сукоба са земљама НАТО-а.

У Кијев је изненада дошла делегација Америчког конгреса, предвођена председавајућом Представничког дома Ненси Пелоси да, како кажу, пошаљу јасну поруку свету да су САД чврсто на страни Украјине. Теме трочасовног разговора са Зеленским била је хуманитарна и финансијска помоћ.

Руско министарство одбране саопштава да украјинска војска хаотично гађа села у области Херсон и да има погинулих и повређених цивила. Руске трупе појачавају офанзиву на истоку и југу Украјине.

Херсонска област је од почетка марта под руском контролом, поручују да је украјинске снаге неће никада поново заузети.

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару