Читај ми!

Украјина, хеликоптерска јединица у егзилу

Украјинске власти "заборавиле" више од двадесет хеликоптера, који су изнајмљени мисијама Уједињених нација у Африци. Летелице, које су власништво војске и полиције, "долетеле" су до светске организације преко посредничке фирме. Председник Володимир Зеленски је још почетком марта наредио да сва војна опрема буде враћена у Украјину.

Украјина, хеликоптерска јединица у егзилу Украјина, хеликоптерска јединица у егзилу

Укупно 26 украјинских транспортних хеликоптера са искусним посадама и даље се налази у саставу мисија Уједињених нација у неколико афричких држава. Америка је, истовремено, ка Украјини "преусмерила" 11 транспортних хеликоптера првобитно намењених Авганистану. Од почетка рата, у Украјину је враћено десет летелица, док је недавно расписан тендер за повратак преосталих 26 хеликоптера.

Акција масовног прикупљања оружја и летелица за потребе оружаних снага Украјине, некако, заобишла је 26 хеликоптера украјинске војске и полиције који су, посредством компаније "Украјински хеликоптери" (Українські вертольот) изнајмљени међународним организацијама у неколико афричких држава.

Те летелице се, упркос указу украјинског председника Володимира Зеленског с почетка марта, према којем се сва опрема и припадници украјинских снага у међународним мисијама имају вратити у Украјину, и даље налазе и саставу афричких мисија Светског програма за храну и Црвеног крста.

Компанија "Украјински хеликоптери" основана је 2002. године и у власништву нема ниједну летелицу, већ је од украјинских оружаних снага и полиције изнајмила укупно 30 хеликоптера.

Компанија је сама модернизовала шест ових летелица у модернизовану варијанту Ми-8МТВ1, који има уређаје за ноћно летење, снажније моторе и читав низ других побољшања, укључујући модуле за евакуацију повређених.

Осам хеликоптера Ми-8МТ се, као и пре почетка рата у Украјини, налазе у Демократској Републици Конго, где делују у саставу тамошње мисије УН, а преосталих 16 представљају стуб логистике међународних мисија у Сомалији, Малију и Судану.

Посла захтева Зеленског, у марту је у Украјину враћено десет летелица, али су летелице које се налазе у Африци некако изузете са списка опреме која мора да се врати истинским власницима, иако украјински медији тврде да су министри војске и полиције знали где се налазе.

До краја априла, ниједан од ових хеликоптера није кренуо пут Украјине, али су власти у Кијеву, у међувремену, расписале тендер за прикупљање пријава за транспорт ових летелица од Конга до главног украјинског града.

У најповољнијем развоју ситуације, хеликоптери би могли да буду стављени на располагање украјинским оружаним снагама у јуну.

Украјинске власти тврде да су саветници председника Зеленског, мислили да ће хеликоптери бити враћени у Украјину неколико дана по потписивању указа, али се касније испоставило да целу процедуру и транспорт није нимало лако ваљано организовати.

Према правилима Уједињених нација, власти у Кијеву су морале да три месеца унапред обавесте секретаријат светске организације о намерама да повуку хеликоптере из мировне мисије.

Оружје стиже у Украјину

Немачка ће Украјинцима испоручити 88 старијих модела тенка "леопард" и неколико десетина противавионских борбених возила "гепард", од чије је употребе Бундесвер одустао пре више година, јављају немачки медији пред састанак министара одбране у америчкој бази Рамштајн.

Осамдесет осам "леопарда" биће испоручено из резерви фабрике "Раjнметал" (Rheinmetall), док ће "гепарде" у Украјину послати фабрика КМВ. Оба модела су, наводно, донекле модернизована и суштински спремна за акцију на украјинском фронту.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки најавио је да ће, после неколико недеља преговора, Украјинцима испоручити тенкове који су "претекли" из времена када је ова држава била чланица Варшавског пакта.

За сада, међутим, није познато колико ће пољских тенкова стићи у Украјину, али су пољске оружане снаге, пре две године, у резерви држале око 400 тенкова Т-72М, као и 200 комада пољске подваријанте ПТ-91, на којем су промењени системи контроле наоружања, реактивни оклоп и мотор.

Чешка је, још раније, најавила да ће Украјинцима послати 56 оклопних транспортера Пбв-501, које су раније добили од Немачке.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару