Читај ми!

Експлозије у Придњестровљу – ново жариште или намерна провокација

Други дан заредом у Придњестровљу у Молдавији одјекују експлозије. После јучерашњих детонација испред министарства државне безбедности самопроглашене републике, јутрос су страдале антене и тако угашен сигнал руске радио-станице. И док званичници те регије напад приписују Украјини, Кишињев верује да су експлозије изазвали сепаратисти из спорне области. Москва наводи да помно прати ситуацију.

Уски појас између реке Дњестар и Украјине отворио је широк простор за спекулације да би рат могао да се прелије ван постојећих граница сукоба. Експлозије на територији Придњестровља окупиле су Врховни савет за безбедност Молдавије.

"Према досадашњим информацијама, покушаји ескалације тензија долазе од фракција у региону Придњестровља које се залажу за рат и дестабилизацију. То чини регион Придњестровља рањивим и ризичним за Молдавију", рекла је председница Молдавије Маја Санду.

Ризике процењује и Москва. Иако не признаје самопроглашену државу насталу распадом Совјетског Савеза, руски утицај и интерес у Придњестровљу је неупитан. Огледа се, између осталог, и у присуству руских трупа са око 1.500 војника на спорној територији.

"Помно пратимо ситуацију. Наравно да вести које стижу изазивају озбиљну забринутост", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Брину и грађани Молдавије која је од почетка рата у Украјини примила највише избеглица у односу на број становника. Страхују, кажу, да би и сами могли да постану избеглице.

"Људи су овде уплашени, мисле да је могуће да ће Русија напасти Молдавију. Многи верују да је ово намерно изазвана провокација, како би се створио привид конфликта који би руским трупама био оправдање да нападну Молдавију", рекла је адвокатица из Кишињева Аурелија Багрин.

Мало вероватно преливање рата 

Иако могућ, напад је за познаваоце прилика у овом тренутку мало вероватан.

"Међутим, померање руских трупа у самој Украјини са северних области, оријентација на исток и на југ, можда сугерише да је то потенцијал за отварање новог фронта. То би значило да у наредним недељама можемо да сведочимо концентрацији руских трупа ка Одеси и даље ка Придњестровљу како би се фактички војно спојила са својим трупама које постоје у Транснистрији, тј. Придњестровљу", појашњава Марко Дашић са Факултета политичких наука.

У Придњестровљу према последњем попису живи нешто више од пола милиона становника.

Иако је проруско расположење доминантно, у њему осим Руса живе и Молдавци и Украјинци.

Самопроглашена република има своје институције, војску, валуту, регистарске ознаке.

Замрзнути конфликт ишао је три деценије наруку углавном проруском вођству Молдавије. Од прошле године државу води проевропска власт којој би Придњестровље могло да постане тема број један.

"Ови хици упозорења како их ја посматрам у Придњестровљу су можда и одговор на потенцијални развој политичке ситуације у Молдавији, а рекао бих и потенцијални одговор на развој ситуације поводом најаве ширења НАТО-а на Шведску и Финску. Паљење малих пожара у околини требало би да скрене пажњу са фокуса, а фокус је рат у Украјини", каже Дашић.

Рат у Украјини убрзао је европски пут Молдавије, или макар жељу за чланством. Једна од најсиромашнијих држава у Европи почетком марта тражила је хитан пријем, што су претходно учиниле Грузија и Украјина.

четвртак, 01. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару