Читај ми!

Шанса за дипломатију Русије и Украјине, каква је могућност за преливање рата

Рат у Украјини зашао је у трећи месец. Марко Дашић са Факултета политичких наука каже да у овом тренутку дипломатија има велику шансу. Оцењује да је у току дипломатска офанзива која може да најави светлије дане на том пољу. Говорећи о могућности преливања сукоба, Дашић каже да она постоји од самог почетка рата.

После првог месеца рата и преговора уз турско посредовање, чинило се да су Русија и Украјина близу неког договора. 

Марко Дашић рекао је за РТС да у овом тренутку дипломатија има велику шансу.

Подсећа на преговоре који су вођени на почетку рата у Украјини, на територији Белорусије, и који су, каже, чинили други и трећи ешалон министарства спољних послова одбране и парламентарних тела задужених за одбрану и спољне послове.

Према његовим речима, сада је дошло до дипломатске офанзиве која може да најави светле дане дипломатије када је реч о рату у Украјини.

"Било какво решење, сугерисање дневног реда било би у корелацији са ситуацијом на терену, чини ми се да у овом тренутку није на видику", указује Дашић.

"Турска се намеће као посредник" 

На питање да ли је турски председник оптимистичан када каже да очекује скори сусрет председника Русије и Украјине: Зеленског и Путина у Истанбулу, Дашић каже да је таква најава пријемчива странама у спору.

"Турска се намеће као посредник. Сусрети у Анталији и Истанбулу у марту нису испоручили резултате који би мало можда олакшали ситуацију на терену. Дипломатија, у том смислу, осим повлачење руских трупа из северних области, изнад Кијева није донела значајне резултате", каже Дашић.

Захтеви и даље максималистички 

Када је реч о могућем компромису, Дашић каже су и захтеви Украјине, али и Русије и даље максималистички.

"Све време док посматрам рат у Украјини, имам на уму једну хладноратовску лекцију. Американци неће ући у директни војни сукоб са Русијом, осим ако нису угрожени витални интереси САД", указује Дашић.

Говорећи о могућности преливања сукоба, гост Дневника каже да она постоји од почетка рата у Украјини.

Додаје да су и страни медији извештавали да и Американцима и Британцима одговара продужетак сукоба како би се ослабила руска армија и Русија као држава.

"Продужетак сукоба одговара и Русима, јер ће све време као карту имати пред преговоре чињеницу да сукоб може да се прелије на срце европског континента, а да не говоримо о економским последицима", истиче Дашић.

Каже и да му за сада "нуклеарни рат делује најдаље".

четвртак, 01. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару