Читај ми!

Хитно наоружавање Украјине, Пентагон прима пријаве

Пентагон је почео да прима пријаве компанија које су у стању да у што краћем року испоруче наоружање за потребе украјинских оружаних снага. "Конкурс" отворен недуго пошто је председник Џозеф Бајден најавио додатних 800.000.000 долара војне помоћи Кијеву. Зеленски затражио артиљерију, муницију, противавионске и противтенковске пројектиле.

Хитно наоружавање Украјине, Пентагон прима пријаве Хитно наоружавање Украјине, Пентагон прима пријаве

Пентагон је покренуо потрагу за оружјем које би се, у најкраћем могућем року могло испоручити украјинским оружаним снагама, које се већ два месеца боре са Русима.

На сајту америчког министарства одбране је, дан пошто је председник Џозеф Бајден најавио додатних 800 милиона долара војне помоћи Кијеву, објављен позив за достављање понуда за широк спектар наоружања.

Готово истовремено, наводе извори из Пентагона, покренути су и разговори између званичника министарства одбране САД и представника произвођача наоружања са циљем да се повећа производња оружја у складу са потребама проистеклим из сукоба у Украјини.

Суштински, Американци покушавају да испуне захтеве које им је пре неколико дана предочио украјински председник Володимир Зеленски, који је од САД затражио противваздухопловне системе, противтенковске пројектиле, дронове, комуникациону опрему, средства за заштиту обале и доста другог наоружања.

У новом пакету помоћи, Украјина ће добити око 8.000 противавионских ракета "стингер", 9.000 противтенковских пројектила, 7.000 комада стрељачког наоружања и 20 милиона комада муниције.

Пентагон од произвођача захтева да у мање 100 речи опишу производе које нуде, те назначе рокове у којима би могли да то наоружање испоруче.

Тражи се и да се опишу домет, бојева глава, начин вођења и погонска група, као и да се објасни да ли се ради о пројектилима, минама, или каквом другом наоружању. Рок за пријаве, у случају оружја за Украјину, истиче 6. маја.

Захтев за информацијама, или Ар-ЕФ-Ај (RFI) уобичајен је начин на који Пентагон набавља оружје без обзира на то да ли се ради о редовним или ванредним набавкама.

Сједињене Америчке Државе су, од почетка рата у Украјини, властима у Кијеву одобриле укупно 3,4 милијарде долара војне помоћи. На тај начин, Украјинцима су испоручени тенкови из арсенала бивших чланица Варшавског пакта, резервни делови за "мигове-29" и "сухоје-25", оклопни транспортери, артиљерија, противтенковски и противваздушни системи, те маса остале војне опреме.

Русија је овакав потез Пентагона оценила "непријатељским", наводећи да транспорти наоружања за украјинске оружане снаге представљају легитиман војни циљ. Москва је, такође, навела да у неколико наврата уништила те транспорте, што је НАТО демантовао.

Истовремено, неколико званичника Пентагона изразило је бригу да би се у Украјини могла поновити матрица из Ирака и Авганистана, када је оружје испоручивано тамошњим снагама безбедности завршавало у рикама припадника Ал Каиде или Исламске државе.

"У овом тренутку, ипак, наоружавање Украјине је приоритет", рекао је Си-Ен-Ену неименовани званичник америчког министарства одбране.

До сада, најуспешнијим су се показале америчке противтенковске ракете "џевелин", којима је, према украјинским изворима, у претходних неколико недеља сукоба уништено на десетине руских оклопних возила.

Украјинцима је испоручено и 18 америчких хаубица калибра 155 милиметара, скоро 40.000 граната, 200 оклопних транспортера М113, панцирни прслуци, шлемови, радарски системи, као и 11 хеликоптера "ми-17", који су првобитно били намењени авганистанским снагама безбедности.

Припадницима оружаних снага Украјине допремљене су и противавионске ракете "стингер", као и стотине самоубилачких дронова "свичблејд". Очекује се да у најскорије време, Украјинцима буду испоручене немачке самоходне хаубице из арсенала холандске војске.

Словеначки тенкови ће, после сложеног дипломатског маневра Берлина, завршити у Украјини, док ће Љубљана, заузврат, добити оклопна возила немачке производње, јављају медији у Словенији и Немачкој. Одлука je донета после преговора сличним оним којима су пољски "мигови-29" стављени на располагање украјинском ратном ваздухопловству. Наредне две недеље су кључне за исход рата у Украјини, упозорила немачка министарка одбране.

четвртак, 01. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару