Читај ми!

Европска унија тражи начин за плаћање гаса из Русије без кршења санкција

Компаније из Европске уније би могле да избегну руски захтев плаћања гаса у рубљама без кршења санкција, уколико плаћају у еврима и доларима који ће бити замењени у руску валуту, саопштено је из Европске комисије.

Компаније ће, осим тога, морати да траже додатне услове у вези са трансакцијама, као што је изјава да сматрају да су њихове уговорне обавезе завршене када плате у еврима и доларима, пренео је Ројтерс.

Москва је упозорила Европу да ризикује ускраћивање гаса уколико не буде плаћала у рубљама. У марту је Русија издала декрет којим предлаже да купци гаса отворе рачуне у Гаспромбанци и тамо плаћају у еврима и доларима који се конвертују у рубље.

Европска комисија је раније саопштила да би тим декретом могле да се прекрше санкције ЕУ према Русији, пошто би се тиме комплетна трансакција предала у руке руских власти. 

Међутим, у саветодавном документу који је у четвртак послат државама чланицама, Kомисија је рекла да предлог Москве не спречава нужно процес плаћања који би био у складу са санкцијама ЕУ против Русије због сукоба у Украјини.

Савет Kомисије није правно обавезујући, већ је покушај да се усмерава дискусија док земље чланице разрађују како могу да наставе да плаћају руски гас.

Брисел је у документу навео да постоје опције које компанијама могу омогућити да наставе да плаћају гас у складу са законом.

"Kомпаније из ЕУ могу да од руских колега траже да испуне своје уговорне обавезе на исти начин као и пре усвајања уредбе, односно депоновањем доспелог износа у еврима или доларима", наводи се у документу.

Међутим, поступак за обезбеђивање изузећа од захтева уредбе још није јасан, наводи се у саопштењу.

Пре плаћања, оператери из ЕУ би такође могли јасно да изјаве да сматрају да су своје уговорне обавезе испуњене када положе евре или доларе код Гаспромбанке – за разлику од касније, након што се плаћање претвори у рубље, наводи се у документу.

"Било би препоручљиво тражити потврду од руске стране да је овај поступак могућ према правилима уредбе", наводи се у документу.

Портпарол Европске комисије рекао је да компаније треба да се придржавају валуте договорене у својим уговорима са Гаспромом, од којих је 97 одсто у еврима или доларима. Режим санкција ЕУ не забрањује компанијама да отварају рачуне код Гаспромбанке, нити да се ангажују са банком у покушају тражења решења, наводи се у документу.

четвртак, 01. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару