Читај ми!

Трка са временом, словеначки тенковски спринт ка Украјини

Словеначки тенкови ће, после сложеног дипломатског маневра Берлина, завршити у Украјини, док ће Љубљана, заузврат, добити оклопна возила немачке производње, јављају медији у Словенији и Немачкој. Одлука je донета после преговора сличним оним којима су пољски "мигови-29" стављени на располагање украјинском ратном ваздухопловству. Наредне две недеље кључне за исход рата у Украјини, упозорила немачка министарка одбране.

Трка са временом, словеначки тенковски спринт ка Украјини Трка са временом, словеначки тенковски спринт ка Украјини

Војни стручњаци сматрају да ће наредне две седмице бити кључне за исход рата у Украјини, што је убрзало дипломатске маневре Берлина, који је, како тврди министарка одбране Кристина Лабрехт, успела да убеди неколико источноевропских држава и Холандију да тенкове и оклопна возила совјетске производње ставе на располагање властима у Кијеву.

Немачка је са "источноевропским партнерима постогла споразум", према којем ће Украјини у неколико наредних дана бити испоручено тешко наоружање, укључујући тенкове и оклопна возила, рекла је министарка Ламбрехт телевизији НТВ.

Суштински, Словенија и још неколико држава испоручиће наредних дана Украјини тенкове Т-72 и оклопна возила, која ће, касније, бити замењена моделима из арсенала Бундесвера.

Словеначки медији навели су и да Словенија и не располаже тенковима Т-72, већ каснијом варијантом Т-84, југословенске производње. Наводно, словеначке оружане снаге у наоружању имају четрдесетак ових тенкова.

"Војни стручњаци се слажу да ће наредне две седмице бити одлучујуће у борби Украјине против Русије", рекла је немачка министарка, чиме је, суштински, одређен и временски оквир у којем ће тешко наоружање бити испоручено властима у Кијеву.

Према споразуму, Словенија ће у Украјину послати совјетске тенкове Т-72, док ће, заузврат добити борбена возила "мардер" и оклопне транспортере "фукс", наводе медији у Немачкој.

Словеначки извори, пак, наводе да су власти у Љубљани тражили да у замену за тенкове произведене у бившој Југослаб+вији добију модернија оклопна возила, укључујући тенкове "леопард 2", те оклопна возила "боксер" и "пума".

"Разговарали су о различитим могућностима заједничке помоћи Немачке и Словеније Украјини", јавља дневник Дело после разговора Кристине Ламбрехт и министра одбране Матеја Тонина.

Осим Словеније, конвоју оклопних возила на путу ка Украјини придружиће се и самоходне хаубице немачке производње, које се налазе у арсеналу холандске војске.

Убрзани преговори са Љубљаном, како се чини, производ су оштрих критика којима је последњих седмица била изложена влада у Берлину, чији су челници упорно одбијали да пошаљу тенкове у Украјину, тврдећи да постојећи арсенал тешко да задовољава и потребе Немачке.

Испорука тенкова Украјини се, суштински, наслања на дипломатску матрицу према којој су пољски "мигови-29" и делови за те летелице у протеклих неколико дана завршили у арсеналу украјинског ратног ваздухопловства.

Борбени авиони "миг-29" и резервни делови за ове летелице стигли су у Украјину, потврдио је у среду портпарол Пентагона Џон Кирби, окончавајући неколико недеља дуге спекулације о могућем наоружавању украјинског ратног ваздухопловства.

"Украјинске оружане снаге добиле су додатне авионе и резервне делове, како би оштећени авиони могли да се врате у акцију", рекао је Кирби, не наводећи, међутим, из којих су земаља "мигови" стигли у Украјину.

Портпарол Пентагона је, истовремено, рекао да авиони "нису амерички", али да су САД организовале допремање резервних делова, али "не и целих летелица".

Украјинске оружане снаге су, међутим, убрзо демантовале да су "добиле нове авионе", наводећи да су у сарадњи са америчком владом достављени делови за летелице, који ће "омогућити да се у службу уведе више опреме".

Кирбијева изјава уследила је неколико дана пошто је Вашингтон најавио да ће у Украјину упутити неколико хеликоптера "ми-17" произведених у Русији, који су, претходно, били намењени авганистанским снагама безбедности.

Иако за сада није познато одакле су Украјинцима стигли "мигови", све очи су упрте у Пољску и Словачку, пре свега јер су ове две државе и раније исказивале спремност да се одрекну совјетских летелица у замену за бржу испоруку нових америчких борбених авиона, Ф-35 за Пољску и Ф-16 за Словачку.

Изјава портпарола Пентагона уследила је пошто су се на друштвеним мрежама појавили снимци "мигова-29" офарбаних у боје украјинског ратног ваздухопловства натоварених на камионе "негде на прилазима Украјини".

Пољска је почетком марта понудила Вашингтону да у америчку базу Рамштајн у Немачкој "одмах и бесплатно" упути све расположиве "мигове 29", али је тај потез изненадио званичнике САД, који су убрзо одбацили идеју Варшаве као "неизводиву".

четвртак, 01. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару