Читај ми!

Колико ће се свет променити после рата у Украјини

Ни после 54 дана сукоба, рату у Украјини не назире се крај. Међутим, и политичари и економисти оцењују – од физичког сукоба знатно дуже трајаће политички, а економске последице осећаће се годинама. Већина је сагласна да после рата у Украјини свет више неће бити исти.

Стратегија економског блицкрига Запада на Русију није успела, тврди руски председник. "Рестрикције које су непријатељске земље наметнуле Русији утицале су на могућности домаћег пословања, закомпликовале увоз и извоз. Треба убрзати прелазак на рубљу и националне валуте земаља које су поуздани пословни партнери", истиче Владимир Путин.

Запад би да баци руску економију на колена, али ако банкротира Русија, банкротираће и Европа, каже некадашњи руски председник Дмитриј Медведев.

Професор емеритус Михајло Црнобрња не слаже се са оценом Медведева, додајући да ће ембарго сигурно имати негативних последица по ЕУ.

"Имаће ефекта на ЕУ сасвим сигурно, али до банкрота сумњам. Најгори ефекат од санкција на извоз гаса ће имаће Немачка, пошто 40 одсто гаса добија са руског тржишта", наводи Црнобрња.

Русија је под западним санкцијама већ осам година. Од немира у Украјини и припајања Крима. И дуже од тога, Русија се окреће Истоку – од када више нема место међу најмоћнијим државама - ни Г8 ни Г20. Познаваоци, азијско усмеравање читају још од чланства у Шангајској организацији за сарадњу, БРИКС-а, АСЕАН-а.

Евроазијске економске уније настоје да закључе уговоре о слободној трговини не само са Србијом, већ и са Египтом са Сингапуром, са Вијетнамом који има тржиште величине Немачке, али и са читавим АСЕАН-ом, са земљама Африке, објашњава Драгана Митровић, професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Ипак, санкције које прате рат у Украјини, Русију би могле да погоде са, како се предвиђа, економским падом од осам до 15 процената. Око 200.000 Руса би могло да остане без посла у страним компанијама које су напустиле руско тржиште само у Москви, упозорава градоначелник руске престонице.

Црнобрња се слаже да треба очекивати негативан развој у том сегменту. Прецизне процене назвао питањем од милион долара.

Узрок кризе је другачији, али је ефекат увек исти. Увек је питање запослених, незапослених, извоза, увоза, производње, продуктивности, ту ће бити негативних ефеката. У енергетском и пољопривредном подручју, ту ће доћи до озбиљног потреса. Поремећаја, успоравања стопа раста и повећања инфлације.

Ипак, професорка Митровић верује да Русија има шансе на Истоку. Не толико због посебности своје економије – она са тек пет одсто учествује у светском бруто домаћем производу - већ због своје стратешке робе. Некада наоружања, сада житарица и ретких метала.

Притисак Вашингтона на Пекинг

Кина и Русија су од почетка године за трећину увећале трговинску размену. Међутим, Пекинг је под притиском Вашингтона да ограничи своју улогу у спасавању позиције Москве.

"Те везе се не могу покидати преко ноћи. Кина ће настојати да избегне санкције. Са друге стране, Пекинг размишља шта ће бити ако му САД уведу санкције, наглашава професорка Митровић.

Редовни професор Филозофског факултета на катедри за историју, Александар Животић сматра да ће се последице на економском и социјалном нивоу осећати годинама.

"На геополитичком нивоу, то су процеси који ће креирати нека будућа дешавања не само у наредним деценијама, него могуће чак и читав наредни век", додаје Животић.

Процењује се да ће се Еврозона суочити са инфлацијом од око 7,5 одсто. Немци страхују да их чека поскупљење од чак 10 одсто с каквим се нису суочили од 1970. Генерални секретар УН упозорава да ће због рата петина светског становништва гладовати.

четвртак, 01. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару