Читај ми!

Како Немци чују поруке Кијева и ко "ведри и облачи" у Берлину

Почетком недеље у Украјину је слетео авион у којем су били председник Пољске Анджеј Дуда и тројица његових колега из балтичких земаља. У тој председничкој екипи требало је да буде - и немачки председник Франк Валтер Штајнмајер, али му је, како је изјавио "Зеленски ставио до знања - да није добродошао". Како је Немачка чула ту поруку.

Традиционални Ускршњи мировни марш у Немачкој је ове године обележен у знаку Украјине, а политичке расправе су такође у знаку Украјине и једног дипломатског скандала. Само дан пре него што је требало са пољским и балтичким колегама да посети Кијев и Володомира Зеленског, немачки председник Франк-Валтер Штајнамајер је добио поруку да није добродошао.

Овај испад је само један у низу напада које су на рачун Штајнмајера стигле пре свега од украјинског амбасадора у Берлину Андрија Мељника. Он оптужује Штајнмајера да у време када је био вицеканцелар и шеф дипломатије развио паукову мрежу контаката са Русијом, која су ишла на штету Украјине, као и да вероватно "дели Путинову идеју да Украјинци нису народ".

Иако је Штајнмајер јавно признао своје грешке у политици према Русији, ова забрана доласка Кијева и притом најава да је с друге стране добродошао канцелар Олаф Шолц покренула је у Берлину дебате о две теме: зашто Берлин и даље одуговлачи са слањем тешког наоружања Украјини а друга је када ће увести енергетски ембарго Русији.

"Наравано, то укључује и напоре многих других европских земаља, и Немачка смањује увоз нафте и гаса из Русије, желимо то да учинимо што је брже могуће. То ће ићи брже када је реч о нафти него у случају гаса... Повратак у нормалност неће бити могућ уз Русију под Путином. Руски ратни злочини у Украјини су постали видљиви свима у свету. Ти злочини се морају документовати и разјаснити, починиоци и одговорне особе у сфери политике морају сносити одговорност", рекао је Франк Валтер Штајмајер, председник Немачке.

Дипломатски скандал са Штајнмајером је очигледно имао ефекат који су Украјинци хтели да постигну. Канцелар Олаф Шолц саопштио је да ће Немачка ове године дати више од милијарду евра додатне војне помоћи Украјини и да ће Украјинци тим новцем моћи да купе оружја које желе, у консултацији са Америком и другим партнерима.

То, међутим, није зауставило дипломатске испаде украјинског амбасадора у Берлину, који је данас, на Ускрс, на Твитеру жестоко критиковао једног од челника овдашње Евангелистичке цркве, назвавши га Путиновим изаслаником, само зато што се усудио да успротиви идеји да Немачка наоружава Украјину.

Иако је амбасадор одавно изашао из граница дипломатских манира, сва је прилика да у Берлину нико не жели да му каже да је персона нон грата.

четвртак, 01. август 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару