Читај ми!

Путин: Преговори запали у ћорсокак; Градоначелник Маријупоља: У граду страдала 21.000 цивила

Четрдесет осми дан рата у Украјини. Руски председник Владимир Путин каже да су догађаји у Украјини трагични, али да Москва није имала избора. Сматра да су преговори две стране запали у ћорсокак, што шеф украјинске делегације пориче. Председник Украјине Володимир Зеленски позвао ЕУ да одреди рок за обуставу увоза гаса из Русије. Кијев: Испитаћемо информације да је Русија употребила хемијско оружје у Маријупољу.

Карл Нехамер засад је једини председник европске владе који је посетио и Украјину и Русију од почетка рата.

Нехамер је рекао да састанак није био пријатељски, додавши да разговор са руским председником Владимиром Путином није оставио места оптимизму.

"Борба (у Донбасу) ће бити жестока, због чега је важно да функционишу хуманитарни коридори за евакуацију цивила, и да Црвени крст има приступ опкољеним градовима. Указао сам му да нико не дели његов став да се Руска Федерација брани", истакао је Нехамер на конференцији за новинаре у Москви.

"Русија се залаже за преговоре са Кијевом, али неће бити прекида ватре све до постизања коначног споразума", каже руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

На изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жосепа Бореља да сукоб у Украјини треба решити на бојном пољу, Лавров каже да то мења правила игре. "Европска унија до сада није деловала као војна организација", додаје Лавров.

Снажне експлозије потресле су градове на југу и истоку Украјине. Руске оружане снаге заузеле су село Каменка, најутврђенију линију украјинских трупа код Изјума. Проруске снаге које контролишу Маријупољ, одлучиће како да истерају украјинске борце који се крију у фабрици.

Украјински председник поручује није спреман да уступи део земље Русији.

"Након свега, нисмо спремни да се одрекнемо територије. Сматрам да смо довољно дали много живота. Треба да останемо чврсти докле год можемо. Али ово је живот, разне ствари могу да се десе", рекао је Володимир Зеленски за Си-Би-Ес њуз.

И шеф европске дипломатије упозорава да се наредних дана очекује нова руска офанзива на Донбас, али и криза на глобалном нивоу, када је реч о енергентима и храни. План је да Брисел издвоји додатних 500 милиона евра за наоружање украјинске војске, а у припреми је шести пакет санкција Русији.

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару