Читај ми!

Амбасадор Украјине у Србији за РТС: Желимо мир, али он не зависи од нас

Амбасадор Украјине у Србији Олександр Александрович каже за РТС да Кијев жели мир, али да то не зависи од Украјинаца, јер се они бране на својој земљи. Човек који је рат започео може одмах да га заустави, а то је председник Путин, поручио је Александрович.

Амбасадор Олександр Александрович захвалио је Србији на предлогу да Београд буде место преговора Кијева и Москве.

"Захвални смо на предлогу, Србија је за нас важан међународни партнер, Београд је сјајан град, а српски народ је веома гостопримљив. Међутим, уз поштовање, главна је суштина преговора, без обзира на то где се одржавају преговори. Видећемо после преговора у Турској како се даље развијају ствари", рекао је Александрович. 

Каже да је важно да се што пре заустави рат и да "само човек који је рат започео може одмах и да га заустави, а то је председник (Русије Владимир) Путин".

"Ми хоћемо мир у Украјини, али то не зависи од нас. Ми се бранимо на својој земљи", поручио је Александрович.

Четири кључне тачке 

Коментаришући јучерашњи напредак у преговорима, амбасадор Украјине рекао је да је председник Володимир Зеленски дао јасну изјаву и поменуо четири битне тачке.

Прва је да ће украјински народ и влада на крају одлучивати о сваком решењу, а друга да је суверенитет и територијални интегритет Украјине, укључујући Крим и Донбас, црвена линија преко које се неће прећи.

Трећа су безбедносне гаранције које, каже амбасадор, представљају дуготрајни процес.

"Пошто Русија не прекида бомбардовање и гранатирање ни током преговора, председник Зеленски је рекао да је тренутно најбоља гаранција украјинска војска", навео је Олександр Александрович.

"Четврто, санкције се неће смањити, независно од преговора, јер Русија наставља да убија цивиле", рекао је амбасадор.

Навео је и да је Русија повукла војску око Кијева због успеха украјинске војске.

"Руска војска је била скоро потпуно окружена, то није добра воља Путина, већ је руска војска отишла захваљујући нашем успеху. Али они бомбардују и гранатирају са даљине, укључујући и западну Украјину", навео је Александрович. 

Према подацима УН досад је током рата у Украјини страдало најмање 1.179 цивила.

"Број погинулих је, међутим, значајно већи, јер УН дају само 100 посто потврђене податке, са именом и презименом. Само у Маријупољу је неколико хиљада људи погинуло, многи су испод рушевина и ми не знамо колико их има", рекао је амбасадор Александрович. 

Десет милиона људи напустило своје домове

Досад је своје домове морало да напусти 10 милиона људи, а 3,9 милиона је напустило Украјину.

Амбасадор каже да се сакупљају и хуманитарна и финансијска помоћ и да се затим шаљу у Украјину, а потребни су храна, лекови, одећа.

Навео је да се у Србији Комесаријату за избеглице пријавило око 4.200 људи, али да је само њих 50 тражило смештај и добило га од Владе Србије.

"Желим посебну захвалност за бригу о избеглицама да изразим и министру Александру Вулину који је, ако се не варам, на челу надлежног органа који се тим бави. Желим и да саветујем министру Вулину да поприча са украјинским избеглицама, јер смо чули размену између амбасада Украјине и министра Вулина о нацистима у Украјини. Нека пита њих где су ти нацисти - да ли су то бомбардовани људи у стамбеним зградама или руски пилоти који их бомбардују", навео је амбасадор Украјине у Србији.

Истакао је и да ће реконструкција инфраструктуре коштати преко 500 милијарди евра и да имају обећања највећих земља света да ће им после рата, за који каже да ће бити победа Украјине, помоћи у обнови земље.

четвртак, 01. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару