Читај ми!

Крим, Донбас, неутралност – кључна питања у наставку преговора Русије и Украјине

У Истанбулу се настављају преговори Кијева и Москве о прекиду сукоба у Украјини. Игор Новаковић из Центра за међународну политику и безбедност рекао је за РТС да није сигуран да ће се догодити брзи прекид ватре у Украјини и оценио да је питање Крима кључно. Подсетио је да је Зеленски поручио да се ниједно питање неће одлучити без референдума у Украјини.

Игор Новаковић из Центра за међународну политику и безбедност рекао је да није сигуран да ће се догодити брзи прекид ватре у Украјини, али и да је чињеница да је Москва саопштила да је "прва фаза специјалне војне интервенције завршена" и да постоје одређени услови да се нешто деси на терену.

Додао је да је његов утисак да је присуство руских снага у околини Кијева одвлачење пажње, а да је, како је навео, "главни театар рата" у Донбасу, где се налази већи део украјинске војске.

"Врло је вероватно да је главни циљ Руске Федерације у ствари и онеспособљавање главнине украјинских војних снага да би потом можда ушли у неке озбиљније преговоре, иако не искључујем и неке резултате сада", казао је Новаковић.

Нагласио је да је од почетка сукоба убеђен да су постојала три плана.

"План А је очигледно био да се та специјална војна операција, како је они називају, односно руска инвазија на Украјину, оконча врло брзо. Вероватно су били убеђени у неким круговима да ће украјинско становништво у одређеним градовима, пре свега у Харкову, отворити широм врата руским нападачима. Међутим, то се није десило", казао је Новаковић.

Додао је да за друга два плана може да се спекулише, али да су у најмању руку у питању потпуна окупација Донбаса, а можда и целог источног дела Украјине.

"Постоје одређени предуслови за компромис" 

Украјински председник Зеленски је спреман на компромис у вези са Донбасом. Игор Новаковић је оценио да постоје одређени предуслови и да је са неколико нивоа саопштавано шта су циљеви Русије.

"Као два главна циља су истицана демилитаризација и денацификација. Ово су веома широко постављени циљеви и дозвољавају вам да пристанете и на мање од онога што би неко очекивао, али и да тражите више. У овом случају је веома индикативно да председник Зеленски није спомињао Крим, док су са руске стране на неколико нивоа слали другачије поруке, тако да се стиче утисак да би у неком моменту питање Донбаса могло бити решено кроз модификацију решења постигнутих кроз Минске споразуме", навео је Новаковић. 

Оценио је да је питање Крима кључно, односно да ли ће Украјина признати руску анексију Крима, али и подсетио да је Зеленски поручио да се ниједно питање неће одлучити без референдума.

"Статус неутралности подразумева способност државе да брани целу територију" 

Говорећи о неутралности Украјине, Новаковић је објаснио да тај статус подразумева способност државе да брани целокупну територију.

"За проглашење таквог статуса кључно је питање шта ће бити, пре свега, са Кримом, а потом и са Донбасом. У сваком случају, ово није први пут да је Зеленски то рекао, да су спремни и на компромисе на истоку и да размишљају о одређеној врсти неутралности", истакао је Новаковић.

Додао је да сматра да би споразум између Русије и Украјине морао да се постигне на билатералном нивоу, а да гаранти за неутралност неке државе нису нужни, али да постоји и таква пракса.

четвртак, 01. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару