Читај ми!

Лавров за српске медије: Састанак Путина и Зеленског у овом тренутку контрапродуктиван

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да руски председник Владимир Путин никада није одбијао сусрет са украјинским председником Володимиром Зеленским, али да би тај сусрет требало да буде добро припремљен.

Лавров је у разговору са четири српска медија, укључујући и РТС,  рекао да би састанак Путина и Зеленског разговора ради био контрапродуктиван.

"Састати се и само разменити мишљења било би контрапродуктивно", казао је Лавров.

Подсетио је да се преговори с украјинском страном настављају у уторак у Истанбулу.

"Ми смо заинтересовани да буде постигнут резултат, пре свега да се прекине убијање становника Донбаса о чему је западна јавност ћутала и ниједном није критиковала док је бомбардована цивилна структура и гинуло на хиљаде цивила", рекао је Лавров.

На питање да ли би Београд био добро место за преговоре, Лавров је навео да престоница Србије са својим статусом, "као град и тачка гледишта у потпуности одговара за било какве преговоре и на свим нивоима".

"Ради се ипак о томе да место преговора треба да буде прихватљиво за обе стране. Имали смо преговоре у Белорусији, затим је било неколико видео-конференција. Сада је договор постигнут за састанак у Истанбулу. То одржава географску тачку где су се подудариле могућности обе земље. Мада смо спремни да размотримо и друге локације, укључујући Београд", навео је шеф дипломатије Руске Федерације.

Циљ санкција обуздавање Русије на стратешком плану

Министар спољних послова Русије рекао је да Москва примећује притисак који се врши на балканске земље и Србију да се прикључе санкцијама Руској Федерацији и оцењује да је циљ тих санкција да се "обузда Русија на стратешком плану".

"Видимо да се врши притисак у оквиру антируске кампање коју западни политичари називају тотални рат против Русије. То није почело сада, то нема ништа заједничко са економским вредностима, то је у циљу наставка притиска на Русију", казао је Лавров.

Истиче да су сада санкције проширене на све сфере – економске, културне, хуманитарне делатности и додаје да је о томе говорио и председник Србије Александар Вучић јавно када је, наглашава, подвукао да ће се Србија руководити својим интересима.

Лавров каже да и у ЕУ има земаља које имају исти став као Србија и као пример наводи Мађарску.

Што се тиче санкција, како наводи, Запад ће увек наћи повод јер је циљ да се обуздава Русија на стратешком плану.

"Једино што је запањујуће у овој етапи је експлозија пећинске русофобије коју лидери западних држава активно подстичу", каже Лавров.

Како каже, Брисел покушава да потчини све себи, све земље, да све норме концентришу у седишту ЕУ и да одузме земљама чланицама велики број корака које могу да преузимају самостално.

"САД и ЕУ одговара та агресивна антируска линија. Видимо покушаје на Балкану и у другим регионима света да САД наметну своју хегемонију. Није толико велики број земаља на европском континенту које могу себе сматрати сувереним и самосталним. Они који не желе да се због својих националних интереса прикључе санкцијама, имају пуно право да се називају самосталном државом без обзира на димензије", казао је Лавров.

Гласине о Путину и Шојгуу потпуна глупост

Гласине о лошем здрављу руског председника Владимира Путина и о наводном нестанку министра одбране Сергеја Шојгуа су глупости које шире украјинске службе, тврди министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"То су глупости које шире специјалне службе Украјине, али и неолиберали из Русије који се налазе у иностранству и којима дају папире са упутствима шта треба да говоре тог дана", рекао је Лавров.

Истиче да су обојица живи, здрави и да раде.

"Свакодневно се то може видети преко телевизије и друштвених мрежа. Цела влада и председник раде на очувању интереса Русије", подвукао је Сергеј Лавров.

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару