Читај ми!

Неизвесни преговори Русије и Украјине – каква је улога Белорусије у окончању рату

Мировни преговори Русије и Украјини, који би данас требало да се наставе, нису извесни до последњег тренутка, јер су позиције две стране страховито удаљене. Белорусија треба да одигра важну улогу у помирењу и окончању рата. Полажу се велике наде, али су те наде под знаком питања, изјавио је са РТС др Срећко Ђукић, бивши амбасадор у Белорусији.

Срећко Ђукић каже за РТС да Белорусија треба да "одигра важну улогу" у помирењу Русије и Украјине и окончању рата.

"Полажу се велике наде, али су те наде под знаком питања, имајући у виду удаљене позиције. Белорусија има улогу да одигра улогу доброг домаћина, пошто је то успешно урадила када се склапао мировни споразум Минск 1 и Минск 2, после 2014. и 2015. године. Нажалост, ти споразуми нису реализовани. Резултат тих споразума имамо данас, овај рат", објашњава Ђукић.

Додаје да су се обе стране сагласиле да мировне преговоре поведу на самој граници између Белорусије и Украјине, те да је разлог Русије због близине, али и да се Белорусија врати у међународне односе и да се на "неки начин рехабилитује" белоруски председник Лукашенко.

Каже да се Украјина усагласила да се на том месту воде преговори, али да је истакла да је белоруски кредибилтет упитан, јер са "белоруске територије долази инвазија: руске снаге које учествују у освајању украјинске територије".

Подсећа да би данас требало да се наставе преговори, али да "нису извесни до последњег тренутка јер су позиције стране страховито удаљене".

"Украјина тражи моментални прекид ратних дејстава, ватре и повлачење руских снага. Русија има скоро читав сет захтева: један од њих је да се призна од стране Украјине суверенитет над Кримом – да је Крим руска територија, те да Украјина прихвати неутрални статус, да се изврши денацифакција и демилитаризација", каже Ђукић.

Некадашњи амбасадор у Белорусији за РТС каже да ако на почетку рата међународне организације не могу да делују због различитих интереса, то значи да га приводе мировном процесу.

"Односи у међународним организацијама су такви да их опредељују водеће државе и велике силе", наводи Ђукић.

Сматра и да ће се међународни суд у Хагу бавити тужбом коју је Украјина поднела против Русије, те да је тешко прогнозорати исход тужбе, али да су последице рата који се води у центру Европе разарајуће.

Ђукић каже да су и разарајуће економске санкције запада Русији, те да су оне превазишле све прогнозе, укључујући и руске Владе за привредне гране и банкарски сектор.

"Банкарски сектор не може издржати санкције, мора се потпуно реорганизовати. Авио-превозници, на пример, су угрожени јер је од читавог авио-парка само десет одсто домаће производње, а 90 одсто су или Ербасови или Боингови авиони. Боинг је већ отказао сервисирање, односно праћење авиона у лету", закључује бивши амбасадор у Белорусији Срећко Ђукић.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару