Читај ми!

Пензионери желе да се боре на истоку Украјине, неки би и бициклом до ровова

Мушкарци и жене, од којих су неки увелико у пензији, обучавају се за случај да дође до војног сукоба на истоку Украјине. Ситуација је иста с обе стране – у Маријупољу и Доњецку.

Борбе између проруских снага и украјинске војске трају већ осам година, али су последњих дана постале све учесталије. Западне земље упозоравају да Русија спрема инвазију, док из Донбаса поручују да су их напале снаге које контролише Кијев.

У украјинској луци Маријупољу, која се налази мање од 20 километара од најближих ровова, пензионери се јављају да служе као добровољци у јединици Територијалне одбране. Тамо добијају основну обуку о наоружању и пружању прве помоћи.

Антон је у касним педесетим годинама и иначе ради као заваривач. Своју породицу је послао код рођака у централној Украјини, док је он сам остао како би бранио град у случају напада.

"Ако почне, буквално могу да седнем на бицикл и педалам право до ровова", рекао је Антон. 

Дмитро Беликов је пензионер и већ је био волонтер у овом сукобу 2014. године. Сада жели да провери да ли је на списку.

"Желим да се уверим да су сви подаци о мени на месту, да ме не забораве. Разумем се у оружје, нисам лош стрелац, могу и да поправљам оружје", истиче Дмитро.

Најславнији волонтер је 79-годишња Валентина Костјантјановска, која је снимљена како рукује "калашњиковом". Она је рекла да од припајања Крима Русији жели да научи да пуца.

Почетком године пријавила се јер је желела да волонтира као болничарка.

"Али онда сам видела шта је мој сан, машинска пушка... и почела сам да учим како се користи. Не могу да учиним много, могу да помогнем рањенима... Ја ћу пуцати и знам да ће ме убити. Тако и треба да буде, да би мање младих умрло", рекла је Валентина за Ројтерс.

С друге стране, иста слика 

Школска сала за физичко у Доњецку претворена је у зборно место резервиста, након што је проглашена опште мобилизација.

Ројтерсов репортер каже да је видео око 50 мушкараца у црној или маскирној униформи.

Међу њима је и 71-годишњи Владимир Раткевич и његови синови Роман (45) и Денис (34). Борили су се и 2014, а пре четири године су напустили позиције и отишли да се баве занатом. Сада су се вратили.

"Ми смо уједињени, ово је руска земља. Уморни смо од чекања да се ово заврши, време је да се оконча", каже Владимир. Роман предосећа да ће овај пут бити теже, да ће бити хаос.

Лидери самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике започели су евакуацију жена и деце у Русију, због претње оружаним сукобом.

Они који су остали кажу да је "света дужност" мушкараца да се придруже одбрани отаџбине.

Јуриј (52), пензионисани инжењер рударства, каже да је украјинска страна боље припремљена него 2014. – "имају инструкторе, бољу опрему, биће теже овог пута".

Након што су неколико сати чекали у фискултурној сали, браћа Раткевич су смештена у исту јединицу. Њихов отац је остао да чека на одлуку да ли ће га и овај пут примити.

субота, 03. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару