Читај ми!

Могу ли руски олигарси спречити најављене британске санкције Москви

Британска влада најавила је да ће увести санкције Русији уколико се деси инвазија на Украјину. С друге стране, британску престоницу зову и Лондонград због руских олигарха који имају велики утицај и у финансијском и политичком смислу.

Ивана Милорадовић, дописник РТС-а из Лондона, наводи да су они изузетно имућни и добро повезани у британској престоници, те да никакве санкције које би Британија могла да смисли не би погодиле ове људе, који су британски држављани.

"У Лондону живи већ две деценије, рецимо друга генерација деце руских олигарха који су британски држављани, који су тешки милијарде фунти и веома доприносе Лондону и привреди Лондона. Потпуно је немогуће увести санкције њиховим родитељима и раздвојити тај капитал од капитала деце. Јасно је да је могуће прелити капитал теоретски са деце на родитеље и обратно", оцењује Милорадовићева. 

С друге стране, додаје она, Британија је у веома незгодном положају када је реч о тој деци која су британски држављани и том капиталу од стране Вашингтона зато што он годинама спочитава Британији тај веома благи отворени однос према руском капиталу који је у великој мери капитал у данашњем Ситију, и не само у Ситију већ у индустрији моде, ресторана, угоститељства.

"Најфинији ресторани припадају деци руских олигарха итд. Тако да јако је тешко то издвојити", наводи Милорадовићева.

"Скретање пажње јавности" 

Британија, указује Милорадовићева, и за време Бориса Џонсона као шефа дипломатије и сада као премијера гаји једну прилично хладноратовску реторику. Москва опет сматра да је Хладни рат далеко иза нас. 

"Оно што нарочито противници Бориса Џонсона не пропуштају да примете јесте да тај тврди став Лондона према украјинској кризи, у ствари треба доживети и као покушај владе да скрене пажњу јавности од онога што љуља ту владу већ недељама, а то су велики скандали, журке које су се догађале у зградама владе током затварања земље", наводи Милорадовићева.

Додаје да Борису Џонсону није први пут да користи тактику скретања пажње на нешто друго кад му не иде.

"Ово се сматра тактиком скретања пажње, а с друге стране, ту је борба за енергенте, велика је борба на светском нивоу како ће изгледати енергетска мапа света када завршимо са пандемијом", наводи Милорадовићева.

Џонсона руши бивши сарадник

Наводи да је Борис Џонсон у новембру 2020. отерао свог блиског сарадника Доминика Камингса који је, како каже, за Британце еквивалент Гаргамела, апсолутно сви су га мрзели без обзира на политичко опредељење. И, како каже, заправо све ове афере које се дешавају већ недељама потичу од Доминика Камингса и његовог блога.

"Он тачно темпира, он зна како функционише влада, којом ће брзином одређена вест доћи у медије, па у владу и парламент, па којом брзином ће се о њој расправљати. Он савршено темпира, таман када неко нешто слаже или спинује, он онда пусти малу информацију која то демантује и буквално та врло добро смишљена ерозија која је неумољива довешће, по мени, до пада Бориса Џонсона", оцењује Милорадовићева.

Додаје да је питање колико ће Џонсон издржати тај притисак и ту ерозију јер је, како каже, он изузетно вешт у опстајању.

"Али Доминик Камингс је изузетно вешт стратег и он је очигледно решио да се освети, што чини неумољиво", закључила је Милорадовићева.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару