Читај ми!

Преминуо рањени младић

Један Србин је убијен, а двојица су рањена у пуцњави у Косовској Митровици, када су непознати нападачи испалили рафал на тројицу Срба. Претходно, један Србин повређен у тучи. Један од рањених је припадник КПС-а. Ситуација у Митровици напета.

 08.45 - У Косовској Митровици проглашен дан жалости.

02.23 - У митровачкој болници укупно тројица повређених Срба. Двојица рањена ватреним оружјем и један повређен у тучи. Њихово стање је стабилно.

01.43 - Радош Вукичевић, тешко рањен у нападу код Брђана, оперисан и његово стање је стабилно, рекао шеф хирургије у митровачкој болници Радимир Јанковић. 

01.01 - Опречне информације из косовске полиције. Портпарол Бесим Хоти тврди да после пуцњаве у Брђанима нико није ухапшен. У насељу мирно, али напето. 

00.15 - Сава Мојсић, један од тројице повређених, подлегао је повредама.

23.52 - Полиција претреса куће у насељу Брђани, јавља репортер РТС-а. 

23.00 - Једна особа ухапшена је одмах након инцидента, изјавио је Ергин Медић, заменик регионалног директора КПС-а. Идентитет ухапшеног за сада није познат.

21.30 - После вести о инциденту који се догодио нешто пре 20 часова групе грађана из централног дела Косовске Митровице крећу се према насељу Брђани. Нема нових инцидената. 

У насељу Брђани у Косовској Митровици непознати нападачи пуцали су, око 20 часова, на тројицу Срба и тешко ранили двојицу младића. Сава Мојсић, један од рањених, подлегао је повредама нешто пре поноћи. Међу повређенима је и припадник КПС-а.

Тешко је рањен Радош Вукићевић, док је Вељко Ђорђевић лакше повређен. 

На Србе су, тврде мештани, пуцали Албанци.

Непосредно пре овог инцидента, у тучи је озбиљно повређен и Дејан Вукомановић.

Заменик регионалног директора КПС-а Ергин Медић потврдио је да је једна особа ухапшена, одмах након инцидента, али није желео да саопшти детаље, пошто је истрага у току. Медић је потврдио и да је припадник КПС-а био на дужности.

Хапшење је, међутим, недуго затим демантовао портпарол косовске полиције Бесим Хоти, тако да није јасно да ли је у Брђанима било ко ухапшен.

Хоти је рекао да се инцидент догодио око 19.50 часова, када је дошло до свађе између Срба и Албанаца, приликом које је у једном тренутку употребљено ватрено оружје.

"Оружје нису користили учесници свађе, већ неко са стране", нагласио је Хоти и додао да је мотив за свађу за сада непознат.

После посете рањеним Србима у болници у Косовској Митровици, председник те општине Крстимир Пантић рекао је да су Срби у насељу Брђани бесни због свега што се догодило и чињенице да међународна заједница "затвара очи пред злочинима које Албанци чине над српским становништвом".

Вечерашњи напад Пантић је назвао терористичким, нагласивши да сумња да иза напада стоје локални Албанци.

На месту инцидента у насељу Брђани, које је мешовитог националног састава, као и испред здравственог центра, окупио се велики број Срба.

Ситуација је мирна, али напета. Пола сата након инцидената, у Косовској Митровици чуо се рафал испаљен из аутоматског оружја.

Начелник косовско-митровачког округа Раденко Недељковић позвао је грађане на мир и уздржаност. 

"Тренутно је мирно, али влада потпуни страх и неизвесност шта ће се десити у току ноћи", рекао је Недељковић.

Позив на уздржаност

Шеф преговарачког тима Владе Србије за дијалог с Приштином Борислав Стефановић позвао је грађане да сачувају мир и избегавају инциденте, нагласивши да је грађанима на том простору то успевало у протеклим месецима упркос кризи у вези са прелазима.

Стефановић је агенцији Бета рекао да постоје "опречне информације" о инциденту и да је потребно установити шта се тачно десило.

Према његовим речима, истрагу вечерашњег напада на младиће преузеће косовска полиција, а Еулекс ће се укључити у случају потребе.

Нешто раније, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је затражио од припадника Еулекса да преузму истрагу о нападу на тројицу Срба у насељу Брђани, уместо косовске полиције, и да се што пре расветли мотив, пронађу и казне починиоце тог "терористичког акта".

Богдановић је позвао Србе да се уздрже и не наседају на провокације албанских екстремиста, а Кфор и Еулекс да се фокусирају на уларгичне тачке на северу, где стално постоји претња о избијања међуетничког скоба, а не на административне прелазе.

"Напад показује да албански екстремисти користе сваку прилику за насиље над Србима и вишегодишње некажњавање и неоткривање починилаца злочина довело је до тога да они све отвореније и чешће посежу за насиљем", рекао је Богдановић.

Косовска влада осудила је вечерашњи инцидент у северном делу Митровице, позивајући да се "предузму све мере да се починиоци овог озбиљног дела приведу правди и добију казну коју заслужују", преноси Танјуг.

Наводећи да околности рањавања ти особе у насељу Брђани још нису разјашњене, влада позива све грађане Косова на "мир и уздржаност, и уздржавање од било каквог акта насиља", истичући да је "насиље неприхватљиво".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи