Борба против корупције у фокусу

Циљ на коме је Влада настала је борба против криминала и корупције и нови закони ће помоћи даљем приближавању Србије Европи, каже министарка правде Снежана Маловић. Додатна питања Европске комисије односе се искључиво на борбу против криминала и корупције, не на реформу правосуђа, истакла је министарка.

Министарка правде Снежана Маловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је циљ на коме је Влада настала борба против криминала и корупције.

"Циљ на којем је Влада настала је бoрба против корупције и организованог криминала и то је потврђено кроз Закон o Агенцији за борбу против корупције и Закон о одузимању имовине, а спрема се и нова стратегија и Акциони план за борбу против корупције и организованог криминала", рекла је Маловићева.

Такав однос, каже министарка правде, сигурно приближава Србију Европској унији.

Говорећи о Закону о јавним бележницама, Маловићева је рекла да ће таква измена подићи ефикасност судова, али ће и грађани брже остваривати своја права.

"То је лице које је држава овластила, а који ће радити све што се раније радило у суду, а није морало, а то су оверавање уговора, регулисање питања наследства, тестаменти", рекла је Маловићева.

Без питања за реформу судства

Говорећи о 64 нова питања које је Европска комисија доставила, а која се односе на појашњење одговора на Упитник у области правосуђа, министарка правде је рекла да се међу тим питањима није нашло ниједно које се односи на реформу правосуђа.

"Сва додатна питања односе се на борбу против организованог криминала и корупције, што су циљеви на којима је ова Влада и настала", рекла је Маловићева.

"Наш рад протеклих месеци допринео је томе да не постоји више неразјашњених питања, да постоји Акциони план по којем поступа како Министарство правде, тако и Високи савет судства и Државно веће тужилаца", рекла је министарка правде.

Према њеним речима, сваки неизабрани судија у поступку преиспитивања био би позван на разговор пред Саветом, где би изнео аргументацију којом ће оспорити или ће бити доказано да је Савет или Веће било у праву.

Адвокатура на "модерним основама"

"Говорећи о Закону о адвокатури, министарка је рекла да ће адвокатура бити уређена на новим, модерним основама, а предвиђено је увођење лиценци за адвокате и осигурања, где ће износ осигурања и премије одређивати адвокатска комора", најавила је Маловићева.

Закон о извршењу и обезбеђењу, према речима министарке, представља нови корак у реформи правосуђа и биће измењена процедура према којој се досад више погодовало дужнику него повериоцу, а у епицентар ће бити стављен поверилац, чиме ће остварити ефикасност у извршном поступку и утицати на заштиту инвестиција и повећање правне сигурности.

"Примена закона у одређеним одредбама почеће одмах, али ће за поједине одредбе као што је увођење приватних извршитеља, почети за неколико месеци", објаснила је Маловићева и најавила да ћемо до краја године имати прве ефекте примене закона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи