Читај ми!

Председница Финске у Србији

Београд ће испунити све критеријуме за чланство у ЕУ, рекао председник Борис Тадић после разговора са финском председницом Тарјом Халонен. Не постоји пречица за улазак у ЕУ, сви се надају да постоји, али тога нема, поручила је Халонен.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће Београд испунити све критеријуме за учлањење у Европску унију, јер ове године жели да постигне статус кандидата и добије датум почетка преговора о чланству.

Тадић је после састанка са председницом Финске Тарјом Халонен рекао да Србија треба да испуни серију критеријума, пре свега везаних за проблем реституције и успостављање правосудног и политичког система по стандардима Брисела и изразио уверење да у парламенту постоји већинска подршка за што брже испуњавање критеријума и чланство у ЕУ.

Борис Тадић је изјавио да приликом прилагођавања политичког система стандардима ЕУ треба укинути бланко оставке посланика и прописати начин њиховог избора у складу са европским критеријумима, а потребно је направити реформе и у неким другим областима, до јуна или септембра.

"Верујем да можемо имати већинске одлуке у парламенту да у најбржем могућем року испунимо критеријуме за достизање статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ", рекао је Тадић.

Председник Србије се нада да идеја проширења ЕУ неће бити заустављена због урушавања економија и финансијских проблема неких земаља унутар еврозоне.

"Надамо се да ће, упркос неким противљењима проширењу ЕУ, странке и снаге које заговарају идеју брзог проширења имати превагу", изјавио је Тадић.

Финска нуди помоћ на путу ка ЕУ

Председник Србије је рекао да је са Тарјом Халонен разговарао о билатералним односима, посебно у области економије, јер сарадња ту није на највишем нивоу, као и о безбедносној
ситуацији у свету и "проблемима везаним за ратна дејства у Либији".

Тадић се захвалио Финској на пуној подршци Србије на путу ка чланству у ЕУ. Финска нуди помоћ Србији. Тарја Халонен је изјавила да за улазак у ЕУ треба да буду испуњени одређени критеријуми, што је и Финска морала да уради да би постала чланица.

Зато је Финска спремна да помогне Србији и свим другим земљама које то желе, јер подржава проширење ЕУ, рекла је Тарја Халонен.

"Не постоји пречица за улазак у ЕУ. Сви се надају да постоји, али тога нема", изјавила је Тарја Халонен и додала да Финска подржава Србију "у што ефикаснијим корацима за придруживање".

Тарја Халонен је рекла да критеријуми за улазак у ЕУ постоје не да би донели непотребне проблеме и изазове, већ јер је конкуренција унутар Уније веома велика.

Халонен је разговарала и са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић-Дејановић, која је захвалила председници, Влади и грађанима Финске на подршци евроинтеграцијама Србије.

Уочи посете Србији, финска председница је најавила да би та земља убрзо могла да ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи