Предложене Измене закона о акцизама

Влада Србије утврдила предлог Измена закона о акцизама према којем ће акцизе на нафтне деривате бити изједначене у складу са препорукама Европске комисије. Како РТС незванично сазнаје, акцизе ће бити враћене на ниво из децембра, уз увећање за прошлогодишњу инфлацију.

Утврђен предлог за измене закона о акцизама, којим је предвиђено да акцизе на нафтне деривате буду изједначене, у складу са препорукама Европске комисије.

Како Радио-телевизија Србије незванично сазнаје, примениће се акцизна политика идентична прошлогодишњој.

Тачније, акцизе ће бити враћене на ниво из децембра, а потом увећане за раст инфлације у прошлој години од 10,3 одсто.

На пример, за евродизел акциза би била смањена за више од три динара по литру.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић разговараће сутра са европским званичницима у Бриселу о питању примене различитих акциза на нафтне деривате у Србији и решавање тог питања. 

Ђелић ће у Бриселу предводити делегацију Србије на заседању Одбора за праћење примене Прелазног трговинског споразума.

Европска комисија саопштила је крајем фебруара да је изменама закона о акцизама, којим су у Србији од почетка ове године уведене акцизе на нафтне деривате, које се разликују по квалитету деривата, прекршен Прелазни трговински споразум Европске уније и Србије и препоручила да се акцизе ускладе.

Двоструки стандарди

Акцизе на нафтне деривате евростандарда у Србији се, према Изменама закона о акцизама који је ступио на снагу 1. јануара ове године, разликују и више су у односу на друге врста горива које немају префикс "евро".

Акциза на безоловни моторни бензин БМБ 95 повећана је 0,3 динара по литру, а на дизел Д2 за 4,53 динара по литру, док је акциза на евро премијум БМБ 95 повећана 4,8 динара, а акциза на евро дизел 6,53 динара.

Акциза на безоловни моторни бензин БМБ 95 износи 45 динара по литру, а на дизел горива 35 динара по литру.

Акциза на европремијум БМБ 95 износи 49,5 динара по литру, акциза на евродизел 37 динара по литру.

Повећана је и акциза на течни нафтни гас 2,71 динар по килограму, и то са 15,24 на 17,95 динара по килограму, док су акциза на остале деривате нафте 53,34 динара по килограму.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи