Корупција - тест за Балкан

Кључни услов за Србију и друге земље Балкана које желе у Европску унију је борба против корупције. Савет оних који су спровели кључне реформе у својој земљи, попут бивше румунске министарке правде Монике Маковеј, јесте да се очисти правосуђе, регулишу јавне набавке и финансирање партија.

Борба против корупције један је од кључних услова за Србију и друге земље Балкана које желе у Европску унију. Брисел тражи од Хрватске боље резултате, ако хоће да закључи преговоре о чланству, а од Румуније и Бугарске очекује сузбијање корупције да би могле да постану део шенген зоне.

У специјалној јединици белгијске полиције за борбу против корупције, око 70 агената спроводи истраге под руководством Алана Лоиса.

Инспектори различитих профила, од инжењера до књиговођа трагају за доказима у случајевима злоупотребе јавних набавки и других финансијских проневера.

"Цео проблем у случајевима корупције јесте доказати да је функционер учинио нешто незаконито и, с друге стране, да је за то добио неку надокнаду. За то је неопходно да познајете администрацију, процедуре, правила и зато припреме трају месецима", рекао је Алан Лоикс, шеф антикорупцијске јединице полиције Белгије.

Корупцијски скандал недавно је откривен у јавном предузећу које се стара о зградама у јавном власништву. Утврђено је да су привилеговане грађевинске фирме добијале уносне послове на реконструкцијама јавних зграда.

"Не можемо рећи да овде постоји широко раширена корупција, да морате да платите сваки пут кад хоћете неку услугу од јавних служби. То уопште није случај. Али, има одређених законских слабости у вези са конфликтима интереса", каже Шантал Ебет из "Транспаренси интернешенела".

Први корак - финансирање партија

Некада министар правде у Румунији, сада посланик у Европском парламенту, Моника Маковеј спровела је кључне антикорупцијске мере које су омогућиле њеној земљи да 2007. године уђе у Европску унију.

"Без подршке Уније, пре уласка Румуније, ја то не бих успела да урадим, јер је чињеница да многи политичари то нису желели. Зато је процес приступања од велике користи, јер Европска унија врши притисак. То треба искористити", каже Моника Маковеј.

Многи у ЕУ сматрају да је Румунија после усласка у ЕУ дигла руке од борбе против корупције, што би могло земљу да кошта уласка у шенген зону и коришћења европских фондова.

Маковеј балканским земљама преоручује да очисте правосуђе, регулишу јавне набавке, тако да заиста буду јавне. На прво место ставља финансирање политичких партија.

"Важно је да су све донације партијама јавне и ефикасно конторолисане, као и да се уведу санкције. Инсистирам на томе, јер видимо везу између корупције и финансирања политичких партија. Када се неки људи нађу у затвору, корупција ће се смањити", каже Моника Маковеј.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи