Војна сарадња Србије и Турске

Србија и Турска потписале Споразум у области војне индустрије. Министри одбрана две земље очекују да ће војна сарадња бити подигнута на виши ниво.

Министар одбране Србије Драган Шутановац и његов турски колега Мехмед Веџди Гонул потписали су данас у Анкари Споразум о заштити поверљивих информација и метеријала у области војне индустрије.

Након свечаности потписивања споразума у Министарству одбране Турске, Шутановац је изјавио да очекује да ће сарадња две земље у области војне индустрије бити подигнута на виши ниво и да ће односи две војске и два министарства бити "стуб" добрих односа Србије и Турске.

Према његовој оцени, постоји простор за унапређење сарадње министарстава одбране Србије и Турске у војном школству и здравству што би требало да омогући и стратешко партнерство и институционално јачање сарадње две земље.

"Колико год да Србија и Турска имају своје специфичности, те земље имају исте проблеме. Убеђен сам да их можемо решавати кроз сарадњу, а са наше стране постоји спремност за такву сарадњу", рекао је Шутановац и оценио да ће се први резултати данас потписаног споразума видети већ следеће године.

Историјске, економске и културне везе 

Министар одбране Турске је оценио да ће потписивањем споразума бити омогућена заштита поверљивих информација војно-индустријске сарадње две земље.

Гонул је оценио да Србија и Турска, осим историјских веза, имају и јаке економске и културне односе.

"Иако Турска нема заједничку границу са Србијом, ми на ту земљу гледамо као на суседа, и оберучке прихватамо сарадњу. Залажемо се да та сарадња, осим на билатералном нивоу, буде унапређена и у међународним институцијама", рекао је Гонул.

Министар одбране Драган Шутановац позвао је, на крају свечаности, свог турског колегу да посети Србију у септембру.

Шутановац ће данас разговарати са председником Турске Абдулахом Гулом и начелником Генералштаба оружаних снага Турске генерал-потпуковником Илкером Башбугом.

Министар ће сутра посетити Команду специјалних снага турске војске након чега ће завршити посету Анкари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи