Вучић у Словачкој после састанка са Фицом и Орбаном: Настављамо да сарађујемо на сузбијању илегалних миграција

Председник Србије Александар Вучић, после трилатералног састанка у Комарну са премијером Словачке Робертом Фицом и премијером Мађарске Виктором Орбаном, истакао да ће Србија наставити да сарађује с њима на сузбијању илегалних миграција. У прихватним центрима Србије у овом тренутку има 477 миграната, рекао је Вучић, нагласивши да нећемо бити "хотспот" за мигранте. Фицо је додао да постоје покушаји да се ликвидира Вишеградска група и да Србија треба постане део ове структуре. Орбан је истакао да свакодневни проблеми усмеравају сарадњу и да не треба измишљати формате.

Председник Александар Вучић рекао је да су Србија, Словачка и Мађарска постигли резултате радећи заједнички.

"Није било једноставно, али у овој години је 80 одсто мање миграната него прошле године. Наставићемо да радимо заједно и верујем да ће резултати бити добри. У прихватним центрима Србије у овом тренутку има свега 477 миграната. Ми ћемо свој посао у интересу и Европе и наших пријатеља, наше браће у Мађарској и Словачкој, наравно наставити да радимо", нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за медије у Комарну.

Навео је да је данас разговарано о многим темама.

"Али пре него што кажем неколико речи о томе, желим да истакнем своју личну срећу и задовољство што Роберта (Фица) видим у овако добром стању. За нас је 15. мај дан покушаја злочиначког убиства Роберта Фица био изузетно тежак дан и то није питање мојих личних односа са Робертом, то је питање онога како се цела Србија тог дана осећала", истакао је Вучић.

Додао је да њему данас смета чињеница да се многи у Европи и свету праве као да се то није догодило.

Ишчекујемо резултате истраге о покушају убиства Фица

"Зато ми са великом пажњом ишчекујемо резултате истраге словачке државе, јер смо сасвим уверени да то није могло да буде самостално дело појединца, већ резултат једне свеопште атмосфере и општих и координисаних напада на премијера Роберта Фица. Не желећи да се мешам у било који начин у унутрашње ствари у Словачкој, само хоћу да кажем, драги Роберте, да вам желимо добро здравље, да вам желимо добру форму, да још дуго радите у интересу своје земље, своје породице, свог народа и верујем да ће то бити добро и за све ваше пријатеље", поручио је Вучић.

Нешто другачије мишљење о рату у Украјини

Навео је да је данас разговарао са Фицом и Орбаном и о свим другим важним питањима и да сваки пут много тога научи од њих двојице.

"Радујем се нашим билатералним сусретима ускоро у Београду, а увек сам спреман и сматрам овај формат трилатералних сусрета у којима наше три земље учествују веома важним и веома добрим", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да њих тројица имају нешто другачије мишљење о рату у Украјини.

"Смемо да изговоримо реч мир"

"Ми бар смемо да говоримо и изговоримо реч 'мир', јер данас у Европи и свету само може да се говори о победи једних над другима, а не о томе како нам је мир насушно важан", нагласио је Вучић.

Додао је да је пренео поруке Србије и грађана наше земље и да смо захвални на подршци на европском путу нашим мађарским и словачким пријатељима.

"Верујем да ћемо неког успеха имати у будућности. Ако га будемо имали, хвала нашим пријатељима, ако га не будемо имали, опет хвала. Србија је добро напредовала у протеклом периоду и то не бисмо могли без братске и пријатељске подршке оних који су нам најближи", поручио је Вучић.

Фицо: Србија штитила Мађарску, Словачку и целу ЕУ од илегалних миграција

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да су кораци које је предузимала Србија штитили Мађарску, Словачку и целу Европску унију од илегалних миграција, а изразио је и пуну подршку Србији да у што краћем времену постане чланица ЕУ.

Он је после трилатералног састанка шефова делегација Србије, Словачке и Мађарске, Вучића, Фица и мађарског премијера Виктора Орбана, захвалио председнику Србије Александру Вучићу на борби против илегалних миграција.

"То су оне антимере које су у великој мери омогућиле ЕУ да савлада миграционе токове, јер то што је Србија предузимала није било у корист Србије, већ су то били кораци који су штитили Словачку, Мађарску и целу ЕУ. Цела ЕУ би требало да буде захвална теби за ентузијазам и за ону енергију коју си посветио илегалним миграцијама", рекао је он Вучићу.

Изразио је пуну подршку амбицији Србије да у што краћем времену постане чланица ЕУ и нагласио да не може да замисли да би требало да неко Србију претекне на путу према ЕУ.

"Урадићемо све у том правцу да се ова легитимна амбиција твоје земље у што краћем року испуни", поручио је он председнику Србије.

Орбан: ЕУ није способна за реадмисију илегалних миграната

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да Европска унија није способна за реадмисију илегалних миграната, наводећи да је у 2023. години донета одлука о враћању 430.000 илегалних миграната из земаља ЕУ, а да је до сада враћено 84.000.

Орбан је, после трилатералног самита лидера Србије, Словачке и Мађарске, рекао да је 2015. године поднето осам милиона захтева за азил у оквиру Европске уније и да је забележено 3,8 милиона илегалних покушаја уласка у Европу.

Како је рекао, у 2023. години донета је одлука о враћању 430.000 илегалних миграната из земаља ЕУ, а до сада је враћено 84.000 миграната.

"Господин Фицо је био у праву да 80 одсто тих одлука није могуће ни реализовати. То је било могуће видети унапред, од тада настаје паника. Западни представници су у паници, а кад је човек у паници доноси погрешне одлуке'', рекао је Орбан у обраћању медијима после састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером Словачке Робертом Фицом.

Орбан је навео да, када је реч о илегалним миграцијама, тројица лидера имају одговорност за регион и регионалну сарадњу, као и свако појединачно за своју земљу.

Како је рекао, предвидели су шта ће се десити још 2015. године када су, каже, милиони људи из другачијих култура без икакве дозволе и контроле улазили на европски континент.

''Знали смо да ће се десити проблеми. Говорили смо да ће се, ако не буду следили наш пример и борили се против илегалних миграција, имати проблеме. Нису нас слушали, а сада су суочени са чињеницама'', рекао је Орбан.

У делегацијама су и министри унутрашњих послова земаља учесница, који су одржали засебан састанак, а Србију је представљао министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи