Ђурић у Словенији: Упознао сам Тању Фајон са тешким положајем српског народа на КиМ

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се у Љубљани са министарком спољних и европских послова Словеније Тањом Фајон. Ђурић је у разговору словеначку министарку упознао са тешким положајем у коме се налази српски народ на КиМ.

Ђурић је у разговору истакао да се српска заједница на Косову и Метохији налази у најтежем положају од 1999. године и позива на пуну примену Бриселског споразума, и поштовање људских, политичких и економских права Срба на Косову и Метохији.

"Србија позива на процес нормализације односа под покровитељством Европске уније, који ће бити заснован на уважавању онога што је до сада договорено", рекао је Ђурић после састанка са словеначком министарком.

Истовремено, Ђурић је захвалио на доприносу, који словеначки контингент у оквиру Кфора даје очувању мира и стабилности на подручју АП Косова и Метохије.

"Србија је чврсто опредељена за очување стабилности, мира и изналажење европских решења за сва отворена питања у дијалогу са Приштином, али исто тако захтевамо поштовање стандарда који важе свуда у Европи, и поштовање онога што је договорено", рекао је Ђурић.

Он је поздравио досадашњу праксу одржавања заједничких седница влада двеју земаља и указао да је са министарком Фајон разговарао о укупном унапређењу дипломатских, политичких и економских односа у свим сферама, као и о решавању отворених питања наслеђених из прошлости.

"Теме наших разговора односиле су се и на европске интеграције. Србија је веома захвална Словенији на континуираној подршци процесу проширења на земље западног Балкана, и у том смислу упознао сам колегиницу Тању Фајон са намером и амбицијом Србије да до 2027. године потпуно имплементира реформску агенду коју је Влада Србије усвојила", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио и да су Србија и Словенија заинтересоване за укупно унапређење дипломатских, политичких и економских односа, као и да две земље имају дугу историју односа, а да српски и словеначки народ негују још дужу традицију међусобних веза, саопштило је Министарство спољних послова.

Осврнувши се на економску сарадњу Србије и Словеније, министар је оценио да је та сарадња већ деценијама један од најпозитивнијих аспеката односа две земље.

"Ми желимо да у наредном периоду дамо додатни импулс међусобним инвестицијама. Претходне године биле су рекордне када је реч о и отварању нових радних места и међусобним улагањима. Међутим, и Србија и Словенија, као пионири у иновацијама, верујем могу много тога да постигну заједно кроз сарадњу", навео је Ђурић.

Према његовим речима, две земље могу додатно да унапреде и академску сарадњу, посебно имајући у виду да велики број студената из Србије студира у Словенији.

Подржавамо Србију на европском путу, очекујемо отварање кластера 3

Шефица словеначке дипломатије Тања Фајон је након састанка изјавила да Словенци и Срби имају много тога заједничког, и да пријатељски односи двеју држава почивају на чврстим темељима.

"Србија је за Словенију изузетно важан привредни партнер и регионални актер у нашем непосредном суседству. Имамо редовне политичке контакте. Посета министра Ђурића данас је конкретан корак. Договорили смо се да ћемо интензивно обновити политичке консултације и договорити следећу заједничку седницу обеју влада", казала је Фајон.

Када је реч о економији, Фајон је констатовала да је Србија друга најважнија дестинација за словеначке инвестиције, које већ премашују две милијарде евра, да трговинска размена између наших земаља такође премашује две милијарде евра, те да у Србији делује око 1.500 словеначких фирми које запошљавају око 20.000 људи.

"Желимо да привучемо још више српских инвестиција у Словенију, а разговарали смо и о могућности организовања иновационог форума који би окупљао компаније, политику, академску заједницу и дигиталну сферу", поручила је Фајон.

Говорећи о процесу проширења ЕУ, Фајон је истакла да Словенија одлучно подржава пријем земаља Западног Балкана и да сматра да је тај процес потребно убрзати.

"Подржавамо Србију на том путу и очекујемо да ћемо ускоро видети нове кораке напред, као што је отварање кластера 3", рекла је словеначка министарка.

Дотакавши се питања илегалних миграција, Фајон је изразила задовољство тиме што је Србија потписала споразум са Фронтексом, и што надлежни органи двеју држава сарађују у борби против илегалних миграција и трговине људима.

Шефица словеначке дипломатије осврнула се и на ситуацију на Косову и Метохији, поручивши да Словенија позива на обнову дијалога и да пажљиво прати ситуацију на северу, те да позива на хитно формирање Заједнице српских општина и на деескалацију ситуације.

уторак, 15. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи