Ђурић: Србија значајно унапређује позицију, свуда ћемо говорити о положају Срба на КиМ

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је у Њујорку да је овогодишње представљање Србије на заседању Генералне скупштине УН можда било најсвеобухватније за последњих 12 година и да наша земља своју позицију значајно унапређује нивоом труда који се улаже.

"Србија је вечерас у Њујорку представила другачију визију региона. Визију којом ће регион у којем живимо постати регион успеха. И регион који се уместо на поделе, сукобе и бесмислене заваде, које доминирају европском па и светском политиком, фокусира на нове технологије, на сарадњу, на вештачку интелигенцију", рекао је Ђурић, после пријема "Србија иза будућности" чији је био домаћин.

Осврћући се на говор председника Србије Александра Вучића на пријему у сталној мисији Србије при УН, Ђурић је указао да, "баш када сви очекују од Србије да упућује горке и оштре речи", председник Србије је говорио о вештачкој интелигенцији, о будућности, о сарадњу и о повезивању.

"Пошто 12 година учествујем на заседањима УН у континуитету, заиста могу да кажем да је ово до сада можда наше најсвобухватније представљање", рекао је шеф српске дипломатије поводом активности делегације Србије предвођене председником Вучићем на 79. заседању Генералне скупштине УН.

Ђурић је такође рекао да је у току претходног дана "било покушаја да се Србији стављају различите етикете од актера из региона и из наше јужне покрајине", а да Србија неће узвратити истом мером, али да ће свуда говорити о тешком положају у коме се налази Срби на Косову и Метохији због деструктивне политике привремених приштинских институција.

"Неки од њих обигравају ходницима Уједињених нација. Само да видите (Аљбина) Куртија и (Донику) Гервалу и ове остале како цупкају око зграде УН. Наравно у салу не могу да уђу, јер нису члан Уједињених нација, нема ни на хоризонту такве могућности. Жао ми је што користе прилику да лутају ходницима да говоре нешто ружно о нама", рекао је Ђурић.

Он је рекао да је на српском пријему било јако много важних људи, осам, девет министара спољних послова, који су се у кратком року одазвали нашем позиву, председница Македоније, многи важни људи из политичког живота САД, многи важни људи из система Уједињених нација, многи важни људи из света науке, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Поносан сам био да видим и значајну српску академијску заједницу овде у Америци, неколико српских професора Универзитета Колумбија", рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да је тај догађај био само једна од цртица јучерашњег дана, зато што је Србија у четвртак у Њујорку била присутна "на буквално десетинама догађаја, на различитим нивоима, председник Вучић је имао гомилу својих билатерала", као и он сам.

"Толико састанака са толико министара, потписаних споразума данас, о чему ћемо поднети јавности Србије детаљно написан извештај. Учествовао сам и на процесу сарадње у југоисточној Европи, држао говор на састанка партнерства за критичне сировине, односно минерале, где Србија са 14 водећих индустријских земаља света и Европском унијом учествује", сумирао је синоћ шеф српске дипломатије активности српске делегације у Њујорку.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи