Читај ми!

Брнабићева за РТС: Србија игра другачију улогу на светској, политичкој и економској сцени; седница о литијуму у понедељак  

Председница парламента Ана Брнабић рекла је за РТС да је ове године наступ делегације Србије, предвођене председником Александром Вучићем, у УН другачији и да је разлика очигледна у односу на претходне године – био је праћен низом састанака, протоколарних састанка, учешћа на различитим церемонијама, где је Србија била позивана. Очекује да посланици вечерас гласају о ребалансу буџета, а седницу о литијуму у понедељак.

Српска делегација предвођена председником Србије Александром Вучићем завршава вишедневне активности, састанке и разговоре у Америци.

Подсећајући на важност говора председника Србије у УН, председница Скупштине Ана Брнабић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су те поруке важне због очувања и борбе за територијални интегритет Србије, за објашњавање када је свет почео да срља у хаос. То је, како каже, кренуло 1999. године агресијом НАТО-а на Србију.

Брнабићева додаје да је 2008. године то продубљено када су државе пожуриле да прихвате такозвано независно Косово.

"Оно што је важно да нагласим је да сам као председник Владе била у УН и интересовала сам се за политику од 2000. и 2002. године – да је разлика очигледна ове године у наступу Србије у УН", подвукла је Брнабићева.

Ситуација се променила у односу на претходне године

Каже да се ситуација променила у односу на претходне деценије. Били смо земља која оде тамо, одржи говор који је за домаћу публику, врати се кући и ником ништа, то је лепо за вас и вашу породицу", навела је Брнабићева. 

Према њеним речима, ове године је наступ другачији, био је праћен низом састанака, протоколарних састанка, учешћа на различитим церемонијама.

"Низом састанака који се тичу економије, представљања Експа, подршке на организацији глобалног самита о вештачкој интелигенцији", додала је она.

Вучић је, како каже, "грунуо" да помогне Влади, од политике и економије и уследили су позиви да учествује на састанцима, пријемима, где Србија није била позивана.

Можемо да се подичимо колико Србија игра другачију улогу на светској и политичкој сцени, истакла је председница парламента. 

Неверованто је да имате једног државника у свету који се током једног дана видео и уручио орден амбасадору Небензји и истог дана био на пријему код Шолца, а руковао се и са Аналеном Бербок, рекла је Брнабићева.

Поруке западних дипломата

Одговарајући на питање куда иде дијалог Београда и Приштине, Брнабићева каже да не постоји дијалог у овом тренутку.

"Оно што је ново јесте очигледан различит став, критички став најоданијих приштинских савезника према Приштини за разлику од онога што смо видели пре", каже Брнабићева.

Подвукла је став специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Сарацина, који је рекао да ако Курти не промени став и не укине мере забране за прелаз српске робе, Приштина може бити искључена из Цефте.

"Делим фрустрацију нашег народа да то није довољно. Курти хвата последњи вагон политичког затишја. Формиран је ЕП, ЕК треба да се формоира, али ни ЕП не ради у пуном капацитету. Чекају нас избори у САД у новембру и он то користи и жели да изазове оружани конфликт, да испровоцира српски народ на КиМ", навела је Брнабићева. 

Према њеним речима, Курти користи тај моменат, сада је јасно шта покушава да уради.

"Након формирања свих европских институција можемо да очекујемо, ако успемо да одржимо мир, да одолимо свим провокацијама – другачији однос према Приштини", навела је Ана Брнабић.

Редовно заседање 1. октобра, много важних закона

Председница парламента рекла је да редовно заседање Скупштине мора да крене 1. октобра, на којем ће бити донето више важних закона, а неки од најважнијих – сет закона о којима је причао председник Александар Вучић, а односе се на Косово и Метохију.

Један од њих, каже, биће и тај да се територија Косова и Метохије прогласи територијом посебне социјалне заштите.

"Очекујем да ће то бити један од првих закона, као и успостављање Специјалног тужилаштва које ће се бавити кршењем људских права на КиМ“, рекла је Брнабићева.

Очекујем гласање о ребалансу буџета вечерас, о литијуму у понедељак

Председница Скупштине очекује да посланици вечерас заврше расправу о амандманима и да се пређе на гласање о ребалансу буџета, како би заказала нову седницу на којој би се расправљало о литијуму.

"Данас је пети дан расправе, а данас ће се расправљати о амандманима, има их 146. Уколико скратимо расправу о амандманима, можемо да идемо на гласење вечерас“, рекла је Брнабићева.

"Ја ћу се трудити да данас радимо брже и ефикасније, да вечерас завршимо ову расправу и ову седницу да бисмо заказали следећу, а то је она о литијуму и претпостављам да би се о томе могло расправљати у понедељак", навела је председница Скупштине.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи