Читај ми!

Боцан-Харченко: Храбар говор Вучића на ГС УН, Србија има чврсте ставове

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је председник Србије Александар Вучић имао храбар говор у Генералној скупштини УН, наводећи да је Србија једина задржала своје ставове и није дозволила утицај Запада.

Боцан-Харченко је на предавању "Руско-српски билатерални односи у актуелним геополитичким околностима" у Институту за међународну политику и привреду, рекао да се у том говору издвојио став Србије од низа држава које су, како је навео, понављале оно што Запад заједнички каже.

Навео је да Србија остаје при својим чврстим и доследним ставовима и по питању односа и сарадње са Русијом и истакао да је то његово лично мишљење, мимо званичне оцене шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Боцан-Харченко је додао да зна колико је за Србију тешко да брани своје ставове због притисака Запада, посебно став о АП Косову и Метохији.

Истакао је да ће Русија, као стална чланица Савета безбедности УН, задржати свој став према АП КиМ, наводећи да СБ УН остаје основни терен расправа о јужној српској покрајини.

"Криза није решена, криза остаје веома опасна за регион Балкана", навео је Боцан-Харченко. 

Он је додао да Запад крши Резолуцију 1244 СБ УН још од 1999. године, док ће са друге стране Русија наставити да штити независност и територијални интегритет Србије.

Боцан-Харченко је навео и да је Република Српска једна од кризних тачака у региону, наводећи да ће Русији да штити Дејтонски споразум јер, како је оценио, само на том основу БиХ може да опстаје.

Остатак говора на том предавању, руски амбасадор у Београду посветио је актуелној ситуацији у Украјини и подвукао да ће искорисити то предавање да објасни одлуку Русије да започне сукоб у Украјини, наводећи да је Русија морала да одговори јер је "немогуће да поштује уговор кад је он једнострано поништен".

Додао је да је Русија одмах одустала од стратешких уговора, али да у пракси још развија војни потенцијал.

Боцан-Харченко је рекао да Запад износи ставове које им намеће Вашингтон, те да то "није савезништво у правом смислу те речи".

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи