Читај ми!

Борељ са лидерима Западног Балкана: Добросуседски односи суштински кораци ка интеграцији у ЕУ

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ угостио је у среду на неформалном састанку у Њујорку лидере Западног Балкана, међу којима је био и председник Србије Александар Вучић.

Kако се наводи у саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Жозеп Борељ је током састанка са лидерима Западног Балкана који је одржан на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку, истакао и да проширење ЕУ остаје главни приоритет.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику потврдио је посвећеност ЕУ подршци Западном Балкану на европском путу на састанку који је организовао за лидере овог региона.

Чланство у ЕУ на дохват руке

Он је, како се додаје, истакао да је Западни Балкан саставни део будућности Европе и нагласио значај и снагу односа ЕУ и Западног Балкана, а поновио је да је чланство у ЕУ на дохват руке, под условом да се кључне реформе спроводе са обновљеним фокусом. Састанак је био и прилика да се, како се наводи, "подсети на потребу решавања постојећих билатералних спорова".

"Високи представник Борељ је истакао значај добросуседских односа који се постижу кроз дијалог и компромис као суштинске кораке ка интеграцији у ЕУ. Лидери морају да донесу храбре, стратешке одлуке да унапреде своје европске тежње", саопштио је ЕЕАС. Борељ и лидери Западног Балкана разговарали су о важности јачања отпорности, наглашавајући потребу за стратешким усклађивањем са ЕУ како би се очувала регионална стабилност. Истовремено се у саопштењу објашњава да овакво годишње окупљање одражава "посвећеност ЕУ нашем партнерству са Западним Балканом - нашим будућим државама чланицама".

Геополитички изазови

Састанак служи и као повод за размену мишљења о питањима од заједничког интереса, мимо проширења, о питањима глобалне безбедности и стабилности. У саопштењу се напомиње да је дискусија била усредсређена на хитне геополитичке изазове, а како се наводи, "посебно на штетан утицај руске агресије на Украјину и напоре Kине да прошири свој економски утицај".

Поред Вучића, на састанку су, како се наводи у саопштењу, учествовали премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић, председница Северне Македоније Гордана Сиљановска-Давкова, потпредседник Владе Црне Горе за спољне и европске послове Филип Ивановић, као и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи